Støjberg beklager at ministerium overså menneskeretsdom


Støjberg beklager at ministerium overså menneskeretsdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For anden gang er Støjberg i samråd om Paposhvili-dommen, som i første omgang blev overset af ministeriet.

Da den nu meget omtalte Paposhvili-dom havnede på bordet i Udlændinge- og Integrationsministeriet, blev sager om alvorligt syge udlændinge delt i to bunker.

Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et samråd om dommen, som handler om, at alvorligt syge udlændinge har fået afslag på humanitært ophold - muligvis fejlagtigt.

- Den forkerte fortolkning af dommen førte til, at sagerne blev delt op i to bunker.

- En stor bunke, som skulle behandles efter de gældende regler. Og en lille bunke med meget få sager, som skulle til nærmere overvejelse på baggrund af dommen. Det var blandt andet sager, hvor Paposhvili-dommen var blevet påberåbt.

- Herved troede ministeriet, at man ville fange sagerne i forhold til Paposhvili-dommen, så man kunne fortsætte med at behandle øvrige sager, siger Inger Støjberg.

Inger Støjberg beklager endnu engang, at ministeriet tilsyneladende overså den meget omtalte dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Siden har alvorligt syge udlændinge fået afslag på humanitært ophold i Danmark muligvis i strid med den to år gamle Paposhvili-dom.

- Den kan have medført, at der er personer, som fejlagtigt har fået et afslag, og nogen blev sendt ud af landet på et fejlagtigt grundlag. Det blev ikke gjort bevidst.

- Det er nu bekendt, og det er beklaget.

- Det er ikke tilfredsstillende, at der ikke har været procedurer, som har sikret os mod den situation, siger Inger Støjberg, der lover, at der vil blive rettet op på det med en ny enhed i ministeriet.

Den seriekriminelle georgier Paposhvili fik i december 2016 medhold i, at han ikke kunne udvises fra Belgien, da han var alvorligt syg.

Ministeriet blev med ministerens egne ord først opmærksom på dommen 3. marts sidste år, da Justitsministeriet gjorde opmærksom på den.

Udvalget har derfor bedt ministeren redegøre for, hvorfor ministeriet ikke opdagede dommen, da den faldt i december 2016.

Samt hvorfor sagerne om ophold ikke blev sat i bero på et tidligere tidspunkt, da journalister henvendte sig, og ministeren blev bedt om at besvare spørgsmål fra Folketinget.

Ministeriet har været i kontakt med fem af otte personer, som kan være udsendt i strid med dommen.

Ministeren var i samråd om sagen 11. januar.

FAKTA: Overset menneskeretsdom vækker nu stor opsigt
En dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, EMD, har vakt stor opsigt i Danmark, som må rette ind efter den.

Paposhvili-dommen siger kort fortalt, at der fremover skal gives ophold til alvorligt syge udlændinge. Myndighederne skal vurdere, om den syge har adgang til medicin og behandling ved udsendelse, inden der træffes afgørelse om ophold.

Derfor har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og myndighederne haft travlt med at finde udlændinge, som er blevet udsendt i strid med dommen fra 13. december 2016.

Her kan du blive klogere på Paposhvili-dommen:

* Georgie Paposhvili blev født i Georgien i 1958 og indrejste i Belgien i 1998 med sin kone og seksårige datter. Efterfølgende fik parret yderligere to børn.

* Mellem 1998 og 2005 blev Paposhvili dømt adskillige gange i Belgien for tyveri og røveri.

* Han havde ikke lovligt ophold i Belgien og fik påbud om at udrejse med et indrejseforbud på ti år, mens han afsonede en fængselsstraf i 2007. Han blev dog ikke udsendt ved løsladelsen, da han modtog behandling.

* Han anlagde sag mod Belgien, fordi de belgiske myndigheder ville udsende ham trods familiemæssig og social tilknytning til landet.

* Udsendelsen blev sat i bero på grund af sagen. Mellem 2012 og 2015 blev han arresteret flere gange for butikstyveri.

* Han døde 7. juni 2016, seks år efter at han lagde sag an. Han led af en række alvorlige sygdomme som blandt andet kronisk leukæmi. Han havde desuden hepatitis C, som formentlig var forårsaget af stofmisbrug.

* Han mente, at en udvisning ville føre til en umenneskelig behandling og en hurtigere død på grund af mangel på behandling.

* Et halvt år efter hans død fik han medhold i nogle af klagepunkterne ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol:

Det var en overtrædelse af menneskerettighedskonventionens artikel tre om forbud mod tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling, at Belgien ville udvise Paposhvili til Georgien.

* Dommen vil formentlig indebære, at der fremover må gives humanitær opholdstilladelse til mellem 100 og 200 personer om året.

Det vurderer seniorforsker og ph.d. Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder. Det er folk, som får afslag med myndighedernes nuværende praksis.

Kilder: Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, Folketinget.

Støjberg beklager at ministerium overså menneskeretsdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce