Stenkaster-sager: Fynsk retsordfører siger nej til omfattende dna-register

Natten til onsdag 20. december blev der igen kastet sten ud fra Langesøvej, hvor den går over den Fynske Motorvej. Foto: Kim Rune.

Stenkaster-sager: Fynsk retsordfører siger nej til omfattende dna-register

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bør alle danskeres dna opbevares i et register, som politiet kan bruge, når det har dna-spor i alvorlige forbrydelser som eksempelvis stenkaster-sagerne fra Fyn? Ja, mener Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt. Nej, siger Socialdemokraternes fynske retsordfører, Trine Bramsen.

Torsdag i sidste uge kom det frem, at Fyns Politi har fundet et match mellem dna fundet på en stor marksten, som blev kastet ned fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej natten til 9. september i år, og dna fra tre tilfælde af hærværk med sten, der er kastet gennem ruder hos tilfældige borgere i Tarup.

Politiet mistænker nu personen, som står bag stenkastene, for også at stå bag det stenkast fra Langesøvej-broen over den Fynske Motorvej, som dræbte en 33-årig tysk kvinde og invaliderede hendes mand i slutningen af august 2016.

Og politiet kunne muligvis allerede have opklaret sagen, hvis det havde været muligt at tjekke dna-sporet i et register med danskeres dna. Det mener Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, som til DR siger, at et centralt dna-register bør indføres hurtigst muligt.

- Hvis alle danskere var registreret i et nationalt register, ville vi meget hurtigt kunne finde frem til de pågældende og også kunne udelukke dem, hvis de ikke er involveret. Jeg synes, at det er et oplagt værktøj for politiet, siger Claus Oxfeldt.

Fakta: Dna-register er foreslået flere gange
Et dna-register over alle danskere har tidligere været foreslået af Dansk Folkeparti, som i forbindelse med "manden i den røde bil"-sagerne i 2012, hvor to piger i henholdsvis Øster Skerninge og Refsvindinge blev bortført og udsat for overgreb, spurgte den daværende justitsminister, Morten Bødskov (S), om hans holdning til et dna-register.Ministerens svar lød, at regeringen var imod et register over alle danskere, og at den database af dna-profiler, som politiet allerede havde, fungerede fint.

Da politiet havde fundet frem til manden, som stod bag bortførelserne, foreslog Dansk Folkeparti påny et centralt register over danskernes dna. Det skulle i første omgang bestå af dna fra de blodprøver, som tages af alle nyfødte. Registret skulle suppleres med dna, som alle øvrige danskere frivilligt kunne aflevere.

En meningsmåling, som analysefirmaet InFact foretog for Berlingske, viste, at 58,3 procent gik ind for en registrering af alle danskeres dna. Kun hver fjerde, 26,1 procent, var imod forslaget.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, som har plæderet for højere hegn på motorvejsbroer og efterlyst en hurtigere opsætning af kameraer på de motorvejsbroer, hvorfra der tidligere er blevet kastet med sten, er dog ikke tilhænger af et register med alle danskeres dna.

- Det er meget voldsomt at registrere alle danskere i et dna-register. Man skal også huske på, at der er en risiko for, at det bliver misbrugt, siger Trine Bramsen til DR med henvisning til, at kriminelle for eksempel vil kunne plante uskyldiges dna på et gerningssted.

Hun vil dog gerne have gjort det muligt for politiet at opbevare fingeraftryk og dna fra sigtede og mistænkte i straffesager i længere tid end de 10 år, som lovgivningen tillader nu.

- På den måde har man ikke alle danskere registreret, men man har dem, som er i målgruppen for kriminalitet, siger Trine Bramsen til DR.

Stenkaster-sager: Fynsk retsordfører siger nej til omfattende dna-register

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce