Sten, beton, stål og cykler: Få overblikket over kasteskyts mod fynske trafikanter her

Sten, beton, stål og cykler: Få overblikket over kasteskyts mod fynske trafikanter her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2000 har der været mindst 33 hændelser, hvor der er blevet kastet med sten eller andre genstande fra fynske broer på trafikanter. Vi gennemgår episoderne her.

På baggrund af en større gennemgang af Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis' arkiver og søgninger i offentligt tilgængelige uddrag fra Fyns Politis døgnrapporter kan vi her bringe et overblik over en lang række hændelser, hvor trafikanter på Fyn er blevet angrebet med kasteskyts fra broer. Der er hovedsageligt tale om broer, der fører over Fynske Motorvej. Her følger hændelserne i kronologisk rækkefølge.

Langt de fleste tilfælde er foregået på strækningen mellem afkørsel 53 Odense V og afkørsel 50 Odense SØ. Der er givetvis episoder, som ikke er beskrevet her. Enten fordi de ikke er kommet til offentlighedens kendskab, eller fordi de slet ikke er blevet politianmeldt. Der er desuden sket mange stenkast uden for Fyn, men en række af de mest alvorlige er sket her på øen.

26. oktober 2000: Journalists bil ramt ved Langeskov
Den tidligere journalist hos Fyens Stiftstidende Bo Østlund er på vej fra Odense til Nyborg, da en stor sten rammer bilens forrude, som bliver smadret. Den bliver kastet fra en bro ved Langeskov.

Politiets vagtchef oplyser, at både en lastbil og en personbil i dagene forinden er blevet ramt af sten på motorvejen kastet fra broen ved Ny Assensvej nær afkørslen Odense SV.

- Det var ved broen ved Langeskov. Jeg kom kørende med en 110 kilometer i timen, og pludselig fornemmede jeg en stor sten, der var på vej oppe fra broen og ned mod mig. Sekunder efter gav det et kæmpe brag og min forrude var smadret, fortalte en chokeret Bo Østlund efterfølgende.

Den erfarne bilist var sikker på, at nogen har kastet stenen ned mod bilen oppe fra broen.

- Jeg bremsede selvfølgelig ned og holdt ind til siden. Jeg ledte et stykke tid, men fandt hverken stenen eller dem, der må have kastet den.

Men er du sikker på, at det var en sten, der blev kastet mod dig?

- Ja, helt sikker. Jeg har fået masser af stenslag i min tid som bilist. Jeg har også kørt ind i mange fugle. Det giver en mere hul lyd. Der er ingen tvivl om, at det var en sten.

20. januar 2001: Højt brag, da minibus rammes af sten
En minibus med otte forskningsassistenter og en lektor fra Syddansk Universitet rammes omkring klokken 19 af en genstand kastet fra en motorvejsbro ved afkørsel 52.

Der lyder et højt brag og forruden bliver splintret.

- Først da jeg så bulen i bilen om søndagen, blev jeg klar over, at der kunne være sket en katastrofe, siger den 46-årige Kenn Gerdes, der er lektor i molekylærbiologi på universitetet i Odense.

- Stenen ramte få centimeter fra forruden, som splintredes. Men var den faldet lidt tidligere, havde den måske dræbt chaufføren, fortæller en stadig chokeret Kenn Gerdes, der sad ved siden af førersædet.

Chaufføren, forskningsassistent Hugo Grønlund, 33, havde godt lagt mærke til, at der stod nogle personer på motorvejsbroen ved afkørsel 52 tæt ved Odense. På det tidspunkt var klokken omkring syv.

- Jeg så tre skikkelser i mørket. Og umiddelbart tænkte jeg: bare de ikke smider noget ned. Derefter lød der et ualmindeligt højt brag, nærmest som lyden af et ulovligt kanonslag, fortæller Hugo Grønlund, der trods forskrækkelsen formåede at køre videre med begge hænder på rattet.

- Vi dukkede os, og jeg slap speederen et øjeblik. Men kørte så ellers videre. Jeg ville ikke stoppe og have ni mennesker ud og rode rundt på motorvejen, siger Hugo Grønlund, der sammen med resten af passagererne straks alarmerede politiet.

- Det er en ting, man lige skal have talt om, siger Hugo Grønlund, der gerne vil rette en appel til dem, der smed stenen og andre, der måske kunne tænke sig at lave samme ugerning.

- De skal bare vide, at hvis det går rigtig galt, har det konsekvenser. Ikke bare for dem i bilen, men også for deres familier, siger han.

28. oktober 2003: Stort hul i lastbils presenning

En lastbilchauffør ser tre unge stå på en motorvejsbro, en af dem med noget i hænderne. Chaufføren opdager senere et 30 gange 30 centimeter hul i lastbilens presenning, som formentlig stammer fra et stenkast.

1. november 2004: Stenkast mod bil på Lillebælt
Et par fra Strib er på vej over motorvejen på Lillebæltsbroen med omkring 100-110 km/t, da en stor sten rammer bilens forrude. Stenen blev kastet af to drenge på omkring 10-12 år, der gik i vejkanten ved sidste pylon på Jyllandssiden.

Maj 2005: Cykler og trækævler kastet fra motorvejsbroer
Politiet modtager henvendelser om, at der på aftener er blevet kastet både cykler og trækævler ned fra motorvejsbroer i området mellem afkørsel 50 og 51.

En lastbil får en cykel gennem forruden, og også en personbils forrude bliver ramt af en cykel, hvilket betyder, at fire andre biler bliver beskadiget. Ingen personer kom til skade.

2. juli 2005: Stenkast mod bilister fra bro
Fra broen ved Julagervænget i Hjallese mellem afkørsel 50 og 51 bliver der kastet sten efter bilerne på motorvejen.

Mindst en bil rammes ifølge politiet, men ingen personer kommer noget til.


16. juni 2006: Fire unge mænd rammer flere køretøjer ved Dalum med sten
Fire unge mænd kaster sten på motorvejen ved Dalum fra en bro og rammer to lastbiler og en personbil.

De fire nærmest bombarderede bilerne på vej med knytnævestore sten, og selv da en politipatrulje dukkede op, stoppede de ikke deres livsfarlige leg. Patruljevognen undveg akkurat stenene.

Den 6. september idømmes de fire i alderen 16-19 år mellem 40 dage og tre måneders fængsel.

En 19-årig odenseaner, der kastede en over ni kg tung betonbrøndring, var klar over, at det kunne være til fare for bilisterne, men udtalte i retten, at ”han var ligeglad”.

Trods en del materiel skade kom ingen personer noget til.

27. april 2008: Flere tilfælde af stenkast mod biler
En bil rammes klokken 03.05 på taget af stenkast fra en gangbro ved Hjallese over Fynske Motorvej mellem afkørsel 50 og 51.

Nogle dage før var det samme sket for en anden bilist, der var på vej til Jylland.

27. april 2008 klokken 03.15: 17-årig alvorligt kvæstet af stenkast
Det lyder som et dæk, der eksploderer. Men det er det ikke. Lyden stammer fra forruden på den mintgrønne Polo, der sender en eksplosion af glasskår ind i bilen.

En 17-årig mand fra Silkeborg kvæstes alvorligt i brystet, da han natten til søndag den 27. april rammes af en sten på cirka 600 gram kastet fra en gangbro ved Hjallese over Fynske Motorvej mellem afkørsel 50 og 51.

Stenen knuser foruden i bilen og rammer herefter den 17-årige forsædepassager, der får alvorlige indre blødninger og skader på leveren.

I bilen sidder også den 17-åriges mor og bror, der slipper uskadte. Bilen kører kun med 80 kmt/t, fordi den 17-åriges mor er på vej til at dreje fra motorvejen. En person i en mørk hættetrøje bliver set på broen af vidner på motorvejen.

- Det er uforståeligt, at nogen gør noget så tåbeligt. Det er fuldstændigt respektløst for andre menneskers liv. Man kan ikke stå og kaste med sten uden at være klar over, at det i værste fald kan koste menneskeliv. Der var en sygeplejerske, som sagde, at man næsten må håbe, at de ikke har tænkt over konsekvenserne. Ellers er det jo ren ondskab, udtaler moren efterfølgende til Fyens Stiftstidende.

Stenen sendes til undersøgelse for dna-spor, og politiet udlover en dusør for oplysninger om gerningsmændene.

7. december 2008: Igen stenkast fra bro i Hjallese

Igen er der stenkastere på færde fra samme bro i Hjallese mellem frakørsel 50 og 51 på motorvejen, hvor en 17-årig pådrog sig alvorlige skader i maven i april 2008.

Februar 2008: Et kg-sten smidt fra bro i Nyborg
En bilist rammes af en et kg tung sten kastet fra en motorvejsbro i Nyborg.

10. marts 2008: Stenkast ved Nyborg
To drenge smider sten mod biler på motorvejen ved Nyborg. Ingen kommer til skade.

18. januar 2009: Forrude smadret af stenkast
En kvindelig bilist får om natten smadret sin forrude, ligesom bilen får en bule i taget. Det sker på motorvejen ved Fraugde-Kærby i det sydøstlige Odense på grund af et stenkast.

17. februar 2009: Småsten laver stenslag i lastbilrude
En lastbilchauffør melder til politiet, at nogle kaster småsten mod lastbilen fra en gangbro over Fynske Motorvej mellem afkørsel 51 og 52 omkring kl. 2.35. Lastbilen får stenslag i forruden.

Lidt senere melder en bilist også, at der er blevet kastet sten fra gangbroen. Selvom Fyns Politi sender en patrulje til området, lykkes det ikke at finde hverken stenkastere eller vidner.

8. april 2009: Lastbilchauffør ser to personer kaste med sten
En lastbilchauffør ser klokken 2.30 to personer på en gangbro over motorvejen ved afkørsel 51 ved Dalum kaste en genstand ned efter lastbilen. Politiet finder hverken gerningsmænd eller kasteskyts.

11. maj 2012 kl. 17.30: Stenkast ved Svendborg
En bil får ved 17.30-tiden skader i lakken, efter nogle drenge på en gangbro ved Sundbrovej kaster sten ned på de passerende biler.

25. august 2012 kl. 21.30: Fire sten kastet ved Risingvej
Omkring fire sten kastes ned fra en gangbro på ved Risingsvej i Odense omkring klokken 21.30 og rammer en bil, der får en lille bule i taget. Tre unge mænd i hættetrøje bliver set på broen.

26. august 2012: Brag og mærker i forruden
Ved en bro ved Ejby hører en bilist på motorvejen et brag, og forruden får adskillige mærker. Det sker omkring klokken 22.45. Der blev muligvis smidt ting fra broen, oplyser politiet efterfølgende.


16. september 2012: Lastbil ramt af sten på Fynske Motorvej
En lastbil rammes klokken 19.35 af en sten kastet fra en bro over Fynske Motorvej i det sydøstlige Odense. Stenen rammer toppen af førerhuset og laver en bule på fem cm i diameter

17. december 2012: Stenkast fra gangbro i Odense
Forruden på en lastbil rammes klokken 15.20 af en genstand kastet fra en gangbro i det sydlige Odense.

18. september 2013: Stenkast på Rismarksvej
En bil rammes klokken 19.40 på Rismarksvej i Odense af sten kastet fra en vejbro. Der kommer tre huller i forrudens yderste glas.

12. oktober 2013: Sten og stålbolt kastet efter bilister
Tre bilister oplever, at der bliver kastet ting efter dem. De første tilfælde mellem klokken 19 og 20 er anmeldelser til politiet om kast med sten og metalgenstande på motorvejen fra en bro ved afkørsel 52 nær Dalum.

Ved den tredje bil klokken kvart i ti om aftenen bliver forruden splintret, og den 42-årige kvindelige bilist og dennes søn 15-årige pådrager sig rifter på benene.

Politiet finder senere en stålbolt på 10 gange 70 milimeter på stedet. Bolten bliver sendt til undersøgelse for dna-spor.

Det kunne være gået langt værre, påpeger vagtchef Jesper Pedersen, Fyns Politi.

- Det kunne være gået grueligt galt, når en forrude splintres midt på en motorvej med meget trafik, og chaufføren bliver forskrækket, siger han til Fyens Stiftstidende.

1. august 2015: Stenkast ved Blommenslyst
Forenden af en bil bliver klokken 2.12 ramt af to-tre sten kastet fra en motorvejsbro ved Blommenslyst.

4. november 2015: Bil ramt af stor sten
En bilist bliver klokken 01.10 på Fynske Motorvej mellem afkørsel 52 Odense SV og 53 Odense V ramt af en stor sten kastet af en person, der står på en motorvejsbro. Stenen går direkte gennem forruden i passagersiden.

31. januar 2016: Unge mænd set på bro i forbindelse med stenkast
En tysk mand anmelder til Fyns Politi, at hans bil ved 15-tiden blev ramt af noget, som er blevet kastet fra motorvejsbroen ved Langesøvej. Andre bilister har om eftermiddagen set to mænd på broen. Mændene beskrives som 15-20 år og af sydlandsk udseende. Den ene havde en grå hættetrøje på, den anden gråt eller sort tøj.

En 30 kg tung flise bliver ved 22-tiden kastet fra broen ved Langesøvej ved Skallebølle og rammer taget på en bil, hvori der sidder to voksne og to børn.

Kvinden bliver ramt og pådrager sig hovedskader, men kommer ikke i livsfare. Yderligere fire biler kører galt, fordi bilen bremser hårdt op.

Politiet kalder det et mirakel, at ingen kom mere alvorligt til skade, da den seks centimeter tykke flise blev kastet fra broen.

Flisen bliver sendt til undersøgelse, men der findes ingen dna-spor på den.

18. august 2016: Stor træstamme kastet fra bro
Ukendte gerningsmænd kaster om natten en to-tre meter lang træstamme ned på køleren af helikoptermekaniker Kenneth Faaborg Schrøders bil ved Spedsbjergvej-broen nær Skallebølle.

Broen ligger tæt på det sted, hvor et kast med en betonklods dræber 33-årige Nelli Gosmann og invaliderer hendes mand Andreas tre dage senere.

20. august 2016: Bil rammes af "knytnævestore" sten ved Seden
En bil rammes sidst på eftermiddagen på taget af en sten kastet fra en gangbro over ringvejen ved Seden nordøst for Odense.

To drenge bliver set på broen, hvorfra de kastede ”knytnævestore” sten.

Drengene beskrives som 12-15 år gamle, af anden etnisk herkomst end dansk og begge med kort, mørkt hår.

21. august 2016: Drab og invalidering rammer tysk familie
Klokken lidt i fire om natten mister 33-årige Nelli Gosmann fra Tyskland livet, og hendes 36-årige mand Andreas invalideres, da en 30 kg tung betonklods rammer familiens bil ved Langesøvej-broen over Fynske Motorvej. I bilen sidder også deres fem-årige søn Alexander, som pådrager sig overfladiske skrammer.

Det viser sig senere, at betonklodsen er stjålet fra en byggeplads 12 km derfra.

I 2016 firdobles antallet af sager om stenkast hos politiet på landsplan med 230 sager mod 61 året før.

25. september 2016: Buler i biltag
En mand mærker ved 17-tiden to bump mod sin bil, da han kører under en gangbro ved Højmeskolen i Odense SV. Da han kommer hjem, opdager han to buler i bilens tag.


29. oktober 2016: Motorvej afspærret efter nyt stenkast
En bil rammes klokken 14.30 i højre side af forruden af en større sten kastet fra broen ved Langesøvej over Fynske Motorvej. Ingen kommer til skade, men politiet lukker motorvejen for at undersøge området.

Og det kunne været gået langt værre, hvis ikke bilisten, Per Le Fevre Hansen, var trukket ud for at overhale, vurderer han selv i et Facebook-opslag.

"Dit dumme stenkastende møgdyr!! Heldigvis ville vi ikke dø i dag. Blev nok reddet af at vi trak ud til overhaling, så stenen ramte helt ude i siden af ruden."

Maj 2017: Stenkast fra Spedsbjergvej-broen
En bil på Fynske Motorvej rammes på forruden, som krakelerer, da en sten kastes fra broen ved Spedsbjergvej.

9. september 2017: 40 kg tung marksten kastet efter bilist
En knap 40 kg tung natursten kastes kl. 03.04 fra motorvejsbroen ved Spedsbjergvej og rammer næsten en bilist, som dog når at undvige.

Bilisten Lars Aabrandt fortalte senere om hændelsen til Fyens Stiftstidende:

- Jeg var på vej hjem fra Aarhus og havde lige været inde på Kildebjerg for at få en sodavand, og så var det ved en af de efterfølgende broer, at jeg ser en stor genstand lande på asfalten 20, 30 meter foran min bil. Havde den været kastet lidt senere, havde den helt sikkert ramt mig.

Politiet efterforsker sagen som drabsforsøg.

Broen ligger få kilometer fra broen ved Langesøvej, hvor en tysk familie blev ramt i august 2016 med fatale konsekvenser til følge. Denne sag er fortsat uopklaret.

Sten, beton, stål og cykler: Få overblikket over kasteskyts mod fynske trafikanter her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.