Opvarmningen har været i gang i måneder, og rundt omkring på Fyn har vi afdækket de første politiske slagudvekslinger. Men med nøjagtig en måned til valgdagen 21. november, indleder vi i dag officielt den intensive dækning af kommunalvalget i de fynske kommuner.

Skulle nogen være i tvivl, er det et piskende vigtigt valg. Måske det vigtigste i vores demokrati. Først og fremmest fordi det er et valg, hvor alle vi med ret til at stemme kan påvirke den retning, vores helt nære liv skal udvikle sig i. Det er valget, der kan afgøre, om der inden for de kommende fire år skal skrues op eller ned for den kommunale skatteprocent. Det er valget, der afstikker kursen for, om fællesskabets pengekasse i højere grad skal bidrage til at lappe hullede veje end til at ansætte ekstra varme hænder til at tage sig kærligt af de yngste og ældste i kommunen. Eller om kommunale kroner skal rulle til springvand på torvet, internationale koncerter eller et offensivt markedsføringsfremstød for erhvervsudvikling i kommunen.

Det er de helt nære beslutninger om fællesskabets interesser, der hviler i hænderne på vores lokale politikere. Opgaven og ansvaret er betroet. Derfor er en kommunal valgkamp en oplagt anledning til at hylde alle de kandidater, der har energien, lysten og modet til at tage en tørn for fællesskabet. Arbejdet er ofte utaknemmeligt. Som lokalpolitiker stiller du dig op på øretævernes holdeplads. Og det er i grunden ikke fair. I stedet for lussinger, fortjener politikerne ros og tak for deres arbejde. Husk det, når du møder kandidaterne med deres røde roser eller blå balloner i den kommende måned. Kommunalpolitikerne spiller faktisk en afgørende rolle for dit liv.

Alligevel er det ikke kandidaternes dagsorden, der kommer til at dominere vores dækning. Den vigtigste dagsorden sættes af fynboerne. Hvilket tema, der står øverst, afhænger naturligvis af, hvem vi spørger. Men de er derude, de klare holdninger om valgets vigtigste dagsorden. Det tør jeg godt konkludere efter at have brugt en dag i efterårsferien på at køre Fyn rundt for at tale med tilfældige vælgere om valgets vigtigste temaer. Turen rundt i de fynske kommuner demonsterede dommedagsprofeternes forudsigelser om, at iltsvind truer lokaldemokratiets overlevelse. Interessen for substansen i det nære demokrati lever i bedste velgående, uanset om man spørger i en kloakudgravning i Assens, på gågaden i Svendborg eller ved parkeringspladsen foran Netto i Strib.

Fynboerne har forventninger til deres lokale politikere og til det fællesskab, vi kalder for kommunen. Dem vil vi vedholdende forfølge i Fyens Stiftstidendes spalter, på fyens.dk og i Café Stiften, der bliver et omrejsende mødested for politikere og vælgere i de sidste intense uger op til valget. Bland dig gerne, så også din dagsorden kommer i spil.

Og skulle du være en af mange vælgere, der tvivler til det sidste, så vil jeg ikke undlade at reklamere for en guide, der måske kan hjælpe dig. På fyens.dk er i vi undervejs med indsamling af oplysninger om alle fynske kandidater, så du kan teste, hvem på din stemmeseddel, du er mest enig med. Kandidattesten udgør blot et lille hjørne af vores væg-til-væg valgdækning, der styrer efter et klart mål:

Vi vil bidrage til, at fynboerne sætter deres kryds på det bedst oplyste grundlag, når vi går ind bag stemmeboksens forhæng tredje tirsdag i november.

Så velkommen til en måned med særligt fokus på et valg, der er særligt tæt på dit, mit og vores liv. Stemmen er din. Brug den både 21. november og i perioden op til valgdagen.

God lørdag. God valgkamp.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Hvem skal have krydset?: Tag med chefredaktøren på rundtur til de fynske stemmer

Hvem skal have krydset?: Tag med chefredaktøren på rundtur til de fynske stemmer