Steen Jonsen tager orlov fra sit lærerjob på Risingskolen i Odense og bruger de næste 14 dage i Serbien for at hjælpe syriske flygtninge i nød

55-årige Steen Jonsen har prøvet at have ondt i armene efter at have givet hjertemassage i tæt på en halv time for så at få at vide, at ambulancen alligevel ikke kan komme frem.

Manden, han står med, kan ikke reddes.

Han har også prøvet at stå overfor et barn, der har mistet en finger og ikke kan et ord engelsk.

Heldigvis har det indtil nu kun været øvelser, tilrettelagt så realistisk som muligt. De skal forberede Steen Jonsen på den virkelighed, han og kollegerne fra Dansk Folkehjælps Emergency Responce Team (ERT) kan risikere at møde, når de torsdag den 10. september begynder arbejdet med en del af de omkring 90.000 syriske flygtninge, som siden januar er ankommet til Serbien.

Derfor er Steen Jonsen i Serbien

Dansk Folkehjælp sender katastrofeenheden Emergency Response Team med blandt andre Steen Jonsen fra Odense til Serbien. Siden nytår er omkring 90.000 flygtninge, primært fra Syrien, ankommet til Serbien, og i disse dage kommer hver dag nye tusinder til. Kun få forventes at kunne fortsætte deres rejse til et af EU's medlemslande. De bor typisk i parker, busser og togstationer, og efter måneders flugt har mange børn og voksne brug for behandling og hjælp. Samtidig bliver vejret fremover gradvist koldere. (uss)

Kilde: Dansk Folkehjælp

Samaritter-holdet skal hjælpe tilskadekommende flygtninge med førstehjælp for at lette presset på læger og sygeplejerske i området.

Kan jeg stå distancen?

De realistiske øvelser tjener også et andet formål - de skal hjælpe samaritterne til at håndtere deres egne følelser:

- Som menneske har vi et ønske om at kunne hjælpe alle. Øvelserne har lært os at acceptere, at vi ikke kan være der for alle og i stedet hjælper nogle få. Men jeg er alligevel nervøs for, hvordan jeg reagerer, for vi kommer til at møde børn og familier, som har rejst ofte mange tusinde kilometer fra Syrien. Kan jeg overhovedet stå distancen, uden at tage problemerne med hjem? Kan jeg holde til at se voksne og børn have det så dårligt? Det ved jeg ikke, for jeg har ikke været udsendt før, siger Steen Jonsen.

- Men det er sådan, jeg føler, at jeg bedst kan hjælpe lidt mere lige nu - hjælpe folk i nød. Så lader jeg politikerne finde ud af de større ting.

Åbne sår og hjertetilfælde

Steen Jonsen har en samaritter-uddannelse, som han gennem Dansk Folkehjælp har bygget ovenpå.

Han er på det første Emergency Response Team, som Dansk Folkehjælp sender af sted, og kan godt lide den fællesskabsfølelsen, samaritterne har indbyrdes.

Han flyver til Beograd onsdag aften og har med skoleledelsens velsignelse fået orlov fra sit lærerjob på Risingskolen i Odense de næste 14 dage.

Han får en smule lønkompensation fra Dansk Folkehjælp, men arbejdet er frivilligt. Og udfordrende:

- Vi kommer til at møde folk, som har været længe undervejs, og så kan der ske meget. Nogle har fået åbne sår, brækket en arm eller et ben, og vi har hørt om folk, der får et hjertetilfælde, når de stopper op efter sådan en lang tur, mens andre går i chok.

- Vi har hørt, at familier bor i parker og parkeringskældre, og dem skal vi prøve at hjælpe. Normalt er folk i chok apatiske, men hvis man er bange og usikker, kan man også godt blive aggressiv. Jeg har tålmodigheden til at tale folk ned og uddannet i, hvordan man håndterer, at nogen bliver truende, forklarer Steen Jonsen.

Fra torsdag skal hans uddannelse vise sit værd i praksis.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).

Mere om emnet

Se alle

Derfor er Steen Jonsen i Serbien

Derfor er Steen Jonsen i Serbien