Statsløse palæstinenseres krav afvist af Højesteret

I 2015 nåede en kommission frem til, at Integrationsministeriet havde handlet i strid med internationale konventioner gennem 19 år. Birthe Rønn Hornbech ses her ankomme til afhøring i statsløsekommissionen i juni 2013.

Statsløse palæstinenseres krav afvist af Højesteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

17 tidligere statsløse havde taget sagen til Højesteret, efter at ti fik afslag på godtgørelse i landsretten.

Tidligere statsløse palæstinensere har ikke ret til yderligere erstatning for uretmæssigt at være blevet nægtet dansk statsborgerskab.

Det har Højesteret afgjort onsdag.

Dermed afvises de tidligere statsløses erstatningskrav. I dommen fastslår retten, at ti af de 17 ikke har krav på godtgørelse.

For seks andre har Udlændinge- og Integrationsministeriet anerkendt, at de kunne få godtgørelse for forsinkelsen af statsborgerskab på 10.000 kroner. Højesteret mener dog ikke, at de har ret til yderligere erstatning.

Den sidste har ikke krav på erstatning, da kravet er forældet.

Dommen ændrer dermed en afgørelse fra Østre Landsret.

Landsretten fastslog i 2016, at seks af de statsløse fejlagtigt blev nægtet dansk statsborgerskab, mens én retsstridigt havde fået sin sag forsinket i så lang tid, at det i sig selv kunne begrunde godtgørelse for tort.

Landsretten tilkendte de syv 20.000 kroner hver. Men nu får seks af dem altså kun 10.000 kroner i godtgørelse, mens den sidste slet ikke får noget.

I alt har 17 personer, der i dag alle er danske statsborgere, anlagt sag mod ministeriet med krav om beløb på mellem 11.000 kroner og 257.000 kroner.

Samlet var der krav om 2.109.496 kroner i godtgørelse for tort og erstatning for økonomisk tab. Højesteret fastslår dog, at de ikke har krav på erstatning for økonomisk tab.

Det er efterhånden mange år siden, at sagen begyndte at rulle. I sagen har en række statsløse fået afslag på deres ansøgning om statsborgerskab i strid med en FN-konvention.

Konventionen sikrer, at statsløse, der er født og opvokset i Danmark, får en lettere adgang til at få dansk statsborgerskab.

Den del af sagen blev klarlagt af Statsløsekommissionen, som blev nedsat i 2011. Den daværende integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech (V), blev samme år fyret som minister.

Kommissionen konkluderede, at ministeriet havde handlet i strid med internationale konventioner gennem 19 år.

Højesteretssagen skulle afgøre, hvorvidt de statsløse havde krav på en godtgørelse.

Advokat Christian Harlang, der har ført sagen for de statsløse, oplyser, at de nu vil forsøge at få den for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

- Det er en god ting, at den ulovlige administration, der fandt sted i Integrationsministeriet, skal koste noget, men jeg mener, at 10.000 kroner er en hån mod dem, og det mener vi helt klart, er for lavt, siger advokaten.

Den nuværende Udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, har noteret sig Højesterets dom.

- Det er naturligvis et resultat, som jeg er godt tilfreds med, siger Inger Støjberg.

OVERBLIK: Statsløse blev snydt for statsborgerskab
Onsdag faldt der dom i en sag om statsløse palæstinenseres krav om erstatning i sagen om danske myndigheders fejlagtige behandling af deres ansøgninger om statsborgerskab.

Højesteret afviste de tidligere statsløses krav.

11 får dermed ikke godtgørelse, mens seks får en godtgørelse for tort på 10.000 kroner, som Udlændinge- og Integrationsministeriet i forvejen havde anerkendt, at de havde ret til.

Der er kun givet erstatning for tort. Krav om at få erstatning for økonomisk tab ved den langsomme sagsbehandling af statsborgerskab er dermed blevet afvist.

Sagen går flere år tilbage. Bliv klogere på sagen her:

* I august 2015 slog Statsløsekommissionen fast, at Danmark gennem 19 år havde administreret i strid med internationale konventioner, fordi man ikke havde efterlevet statsløses ret til lempeligere adgang til dansk statsborgerskab.

* Kommissionen blev nedsat i 2011 af den daværende regering. Det skete, efter at dagbladet Information havde afsløret, at en række statsløse personer havde fået afslag på dansk statsborgerskab, som de ifølge konventionerne var berettiget til. Sagen indbragte avisens journalister en Cavlingpris i 2011.

* Kommissionens beretning var et foreløbigt punktum i sagen, der i foråret 2011 førte til, at den daværende integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech (V), blev fyret som minister.

* I kølvandet på myndighedernes fejlagtige sagsbehandling krævede 17 tidligere statsløse erstatning og godtgørelse for tort.

* Onsdag besluttede Østre Landsret, at Integrationsministeriet skulle betale syv af sagsøgerne en godtgørelse på 20.000 kroner til hver. De øvrige ti sagsøgere fik ikke medhold i deres påstande om godtgørelse for tort. Men den afgørelse blev altså omgjort onsdag.

* Ministeriet blev helt frifundet for påstandene om erstatning for økonomisk tab. Højesteret nåede onsdag til samme konklusion.

* Også Birthe Rønn Hornbech er omfattet af søgsmålet, men den del af sagen er blevet udskudt af landsretten. Det skyldes, at Birthe Rønn Hornbechs advokat i juni trak sig på grund af en interessekonflikt.

* Retsformanden i Østre Landsret kaldte det ved et retsmøde i august "beklageligt og meget uheldigt", at sagerne dermed ikke kan føres samtidig, som det ellers var tiltænkt.

Kilder: Ritzau, Østre Landsret, Højesteret.

Statsløse palæstinenseres krav afvist af Højesteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce