Statsadvokat skal jagte krigsforbrydere

Den 1. juni træder statsadvokaten for Fyn, Birgitte Vestberg, sit nye job som chef for en ny enhed, der skal jagte krigsforbrydere i Danmark.
Foto: Arkivfoto: Nordfoto

Statsadvokat skal jagte krigsforbrydere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UDNÆVNELSE: Statsadvokat for Fyn ny chef for særlig anklagemyndighed

Statsadvokaten for Fyn, Birgitte Vestberg, bliver ny chef for en særlig enhed, der skal jagte krigsforbrydere i Danmark.

Det oplyste Justitsministeriet i går.

Vestberg tiltræder 1. juni i det nye job - i øvrigt samme dag, som hun fylder 60 år.

Statsadvokaturet for særlige internationale straffesager, som afdelingen officielt hedder, er en nyoprettet afdeling, der skal tage sig af sager om meget alvorlig kriminalitet begået af især udlændinge i udlandet. Udlændinge, som nu er bosat i Danmark.

Afdelingen er midlertidigt oprettet for en periode af fire år.

Hærchef og folkemord

Lige nu ligger 16 sager klar og venter på at blive vurderet hos den nye statsadvokat.

Det drejer sig blandt andet om sagen mod Nizar al-Khazraji, der var hærchef for Saddam Hussein. Han bor nu i Sorø, men er mistænkt for at stå bag drab på tusinder af kurdere tilbage i 1980'erne.

Også sagen om en mand fra Burundi, der er mistænkt for at have begået folkedrab under borgerkrigen i landet, lander formentlig på Birgitte Vestbergs nye skrivebord.

Sagerne har tidligere været behandlet hos de regionale anklagemyndigheder, men har krævet så mange ressourcer og kræfter, at Rigsadvokaten har foreslået, at man lavede en særlig afdeling kun for den slags sager.

Skrap dame

Birgitte Vestberg har været statsadvokat for Fyn og Bornholm siden 1983.

Hun er kendt som en skrap, men også kompetent jurist, der altid er velforberedt, men også stiller store krav til sine omgivelser.

Eller som en af hendes medarbejdere betegner hende over for Fyens Stiftstidende:

- Hun er et mandfolk.

Birgitte Vestberg stiller kun sjældent op i diskussioner om verserende sager, og det bliver næppe hende, man kommer til at se veloplagt i et mediecirkus på en trappe ved et domhus.

- Jeg nægter at føre mine sager i pressen. Det skal ske i retssalen - ikke i medierne, lyder Vestbergs besked ofte til journalister, der forsøger at få en kommentar fra anklageren.

Store drabssager

Hun har været anklager i et par af de seneste års mere spektakulære drabssager.

Blandt andet var hun anklager i den berømte sag om lægen Elisabeth Wæver, der i 1997 blev dømt for at have slået sin elskers hustru og dennes to små sønner ihjel i en brand i en villa i Rønne på Bornholm.

Og sidste år var hun anklager i sagen mod escortpigen Helle Sara Peters, der blev idømt livstid for drabet på en pensionist i Søndersø og sin mand, som hun havde gravet ned under terassen ved deres hjem i Skårup på Sydfyn.

Og tilsyneladende er Birgitte Vestberg en magtfuld dame.

Flere gange har hun været højt placeret på listen over de mest magtfulde mennesker i Danmark, som udarbejdes af Børsens Nyhedsmagasin.

Hvem der skal efterfølge hende i chefstolen hos Statsadvokaten for Fyn er endnu ikke oplyst.

Statsadvokat skal jagte krigsforbrydere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce