Statens toplæger dobbeltjobber for industrien


Statens toplæger dobbeltjobber for industrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsstyrelsen kritiseres for at benytte sig af inhabile læger som rådgivere.

Sagen om fremtrædende læger og foreninger, der offentligt taler for udbredelsen af vacciner og samtidig rådgiver vaccineproducenter, når helt op i statens øverste lægefaglige organ på området.

En gennemgang foretaget af Politiken viser, at flere medlemmer af Sundhedsstyrelsen vaccinationsudvalg er på lønningslisten hos vaccineproducenter som konsulenter eller researchere.

Udvalget rådgiver styrelsen om nationale retningslinjer og implementering af landsdækkende vaccinationsprogrammer.

Dertil kommer, at Sundhedsstyrelsen har forsømt at offentliggøre habilitetserklæringerne fra de dobbeltarbejdende medlemmer, som forvaltningslovens regler ellers kræver.

Interessekonflikterne møder hård kritik fra eksperter, som sætter spørgsmålstegn ved styrelsens faglige vurderinger.

- Læger er ikke uafhængige, når de arbejder for medicinalvirksomheder, siger lektor i forvaltningsret ved Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus, Oluf Jørgensen, til Politiken.

- Sundhedsstyrelsen skal som offentlig myndighed sikre sig, at læger er uafhængige, når de deltager i ekspertudvalg, styrelsen modtager rådgivning fra, vurderer han.

Han bakkes op af professor Peter C. Gøtzsche, leder af det uafhængige Nordiske Cochrane Center under Rigshospitalet, som kalder det "helt uacceptabelt", at "inhabile læger sidder i centrale positioner med ansvar for at bestemme, hvad andre læger skal gøre":

- Sundhedsstyrelsen bør ophøre med den praksis og sikre sig, at ingen i styrelsens arbejdsgrupper, har interessekonflikter, siger han til Politiken.

Men dobbeltrollerne er ikke afgørende, mener enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm:

- Udvalget er alene rådgivende, og det vil altid være Sundhedsstyrelsen, der træffer de faglige afgørelser, skriver han i en mail til Politiken.

Statens toplæger dobbeltjobber for industrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce