Stank fra svinefarme vokser

Svin er til gene for naboer
Foto: Peter Hove Olesen/POLFOTO/Arkiv

Stank fra svinefarme vokser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny lovgivning kritiseres for at øge stanken fra store svinefarme. Landbruget mener, at skrappe lugtkrav snarere lægger en dæmper på udviklingen mod storlandbrug

Stanken fra produktionen af mange millioner danske slagtesvin bliver endnu værre for naboerne på landet med nye lovforslag, der baner vej for endnu større svinefarme.

Det mener Det Økologiske Råd. I et brev til miljøminister Troels Lund Poulsen (V) opfordrer rådet ministeren til at komme beboerne på landet til hjælp.

- Naboer til svinefarme lever allerede i dag med voldsomme lugtgener, der tit langt overskrider lugtgenegrænserne, siger Hans Nielsen, landbrugspolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd.

Rådet mener, at lugten forværres af bl.a. kommende ændringer af landbrugsloven, der både ophæver bopælspligten for landmanden og fjerner loftet på 500 dyreenheder per ejendom.

- Det giver mange flere dyr og flere lugtgener. Samtidig er der mindre motivation til at forbedre stanken, når landmand og familie ikke mere selv bor på gården, men hvor gården ejes af et investeringsselskab, forudser Hans Nielsen.

Formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, kalder det en overreaktion.

- Flere undersøgelser viser, at de store brug har bedre styr på miljøet. I øvrigt er det svært at se kursen mod kæmpestore landbrug med den nuværende økonomi og miljøkrav, siger han.

Det støttes af en ny opgørelse fra Videnscenter for Svineproduktion. Den viser, at der i hele landet højst kun kan presses godt 100 af de helt store svinebrug med 1000 dyreenheder ind på grund af lugtkravene.

- Det er meget svært at finde egnede placeringer til de rigtigt store svinebrug, før vi finder lugtrensning, der er meget billigere end i dag, siger chefkonsulent Bent Ib Hansen.

Stank fra svinefarme vokser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce