Ny forskning bliver i dag, tirsdag, præsenteret i det internationale fagmagasin EBioMedicine. Det er et samarbejde mellem OUH og SDU, der ved hjælp af forsøg med stamceller, har fundet en metode til at give kræftopererede mænd potensen tilbage.

Veldokumenterede forsøg, foretaget i samarbejde mellem SDU og OUH's center for regenerativ medicin, viser nu, at stamceller fra fedtvæv kan bruges til at give kræftopererede mænd potensen tilbage.

Det nye center, der har base på både Syddansk Universitet og universitetshospitalet, fremlægger tirsdag sine resultater i det internationale fagmagasin EBioMedicine, og en af forskerne bag projektet fortæller, at resultaterne har banet vejen til en løsning, til de ramte mænd.

- Det er bemærkelsesværdigt, især fordi disse mænd ikke havde haft nogen effekt af traditionel medicinsk behandling. SDU og OUH er blandt de bedste i verden til basal stamcelleforskning, og vores forskning har nu banet vejen til løsningen af et stort problem for mange mænd, siger overlæge Søren P. Sheikh.

Stabil effekt i 12 måneder

Indtil videre har effekten holdt sig stabil i et år, fortæller Søren P. Sheikh, og han har i samarbejde med professor Lars Lund, Urologisk Afdeling og professor Jens Ahm Sørensen, plastickirurgisk afdeling, forsket i at tage stamceller fra ét sted i kroppen og lade dem reparere skader et andet sted.

- Det lyder næsten for godt til at være sandt, men humane stamceller finder selv ud af, hvad de skal bruges til, når de placeres et nyt sted i kroppen. I takt med at vi finder nemmere måder at isolere stamceller på end fra rygmarv og navlesnor, kan vi bruge stamcellerne til langt flere ting. Vores undersøgelse viste, at 73 % af de undersøgte impotente mænd fik potensen tilbage efter en behandling med stamceller fra den såkaldte ’vaskulære fraktion’, der er celler omkring blodkarrene i fedtvæv, siger Søren P. Sheikh.

  • Af: