Stadig for mange dræbte i trafikken

På Fyens.dk kan du se et kort over dødsulykker på de fynske veje med forklaring og artikler om alle uykker.
Foto: Gert Ejton

Stadig for mange dræbte i trafikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med 28 dræbte i trafikken i 2009 er Fyn stadig langt fra målet om 10-15 dræbte om året

28 gange blev det med dødelig udgang, at en trafikant bevægede sig ud på de fynske veje.

Det er to færre end i 2008, men tallet er stadig alt for højt, mener dokumentationschef Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik.

På landsplan er antallet af dødsulykker faldet med 25 procent. Desværre er faldet mere beskedent på Fyn.

Mere kontrol

Jesper Sølund anbefaler mere kontrol med trafikanterne. For det er uomtvisteligt, at trafikanterne selv bærer en stor del af ansvaret for dødsulykkerne. Derfor ser han frem til, at stærekasserne med elektronisk fartkontrol bliver bredt ud til hele landet.

Samme holdning har chefen for færdselspolitiet på Fyn, Peder Pedersen.

- Dødsulykker hvor unge kører vildt, som den vi så på landevejen ved Hvidkilde Gods i 2009, burde vi have været foruden, mener Peder Pedersen.

Netop landevejene tegner sig for to tredjedele af dødsulykkerne på landsplan. Det kan være en del af forklaringen på, hvorfor det generelle fald i dødsulykker ikke er slået igennem på Fyn.

- Motorvejen er meget belastet på Fyn, og det får måske mange til at vælge landevejen. De glemmer bare at sætte hastigheden tilsvarende ned. Fart er meget farligere, end vi går og tror, siger Peder Pedersen.

Heldigvis er der hjælp på vej til fartblinde fynboer, lover Jesper Sølund.

- De nye navigationsanlæg i bilerne er jo efterhånden sådan indrettede, at de kan advare bilister, der kører for stærkt. Den slags hjælpemidler kan måske få fynboerne til at lette foden fra speederen.

Jesper Sølund opfordrer også kommunerne til at indrette landevejen med eksempelvis rumleriller, så uopmærksomme bilister holder sig i deres egen vognbane.

- Kommunerne sidder med en stor opgave i de kommende år, og selv om de er økonomisk trængte, er det her ikke et område, hvor de skal spare, fastslår Jesper Sølund.

Enke som 29-årig

Til hvert trafikdrab knytter sig en sorg.

Mette Sørensen fra Nørre Aaby blev enke som 29-årig, da hendes mand Martin Sørensen blev dræbt på motorcykel i september 2008.

Hér var hverken fart eller vild kørsel indblandet, så der var intet at skyde skylden på.

Mette valgte at kontakte den bilist, som overså Martin.

- Jeg vidste, at han var fuldstændig knust, og at det var afgørende, at jeg tilgav ham, Det var det også for mig, siger hun i dag.

Stadig for mange dræbte i trafikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce