Læger møder flere børn, der får hovedpine og dårlig ryg af at sidde for længe bøjet over mobiltelefoner og tablets som Ipads.

Tv-streaming, Netflix og en bundløs ønskebrønd med
digitale spil lokker børnene til at sætte sig i sofaen med en tablet eller mobiltelefonen i skødet i stedet for at løbe ud og klatre i træer og spille bold.

Men i takt med at børnene sidder stadig længere bøjet over en lille skærm, må flere af dem til læge eller fysioterapeut. De har permanent
hovedpine og ondt i ryggen af at sidde stille og foroverbøjet over skærmen i op mod to timer hver dag.

Fra 2008 til 2014 er antallet af 10-14-årige børn, der må en tur til fysioterapeut, steget med 42 procent i Region Syddanmark.

Sådan forebygger du skader

Hold musen over billedet og klik på de grønne prikker for at læse mere

Alarmerende tal

Alarmerende tal, mener landsorganisationen Danske Fysioterapeuter.

Fysioterapeut Lau Rosberg fra Alléens Fysioterapi og Sportsklinik i Odense hjælper også et stigende antal børn med skader, der kommer af for meget skærmtid. Og han advarer mod den onde spiral, der kan ende med skoletrætte børn.

- De får en hængende, lidt lurvet holdning. Hovedet falder frem foran brystet, og skuldrene krummer forover, siger fysioterapeuten.

En sådan holdning kan give hovedpine og svage muskler. På sigt betyder det, at de får mindre lyst til at dyrke sport. De kan få koncentrationsbesvær. Og det går ud over skolegangen, forklarer han.

Forældre og skoler skal stoppe ond spiral

Derfor er det vigtigt, at forældre og skoler, der også i stigende grad er begyndt at bruge tablets, bliver opmærksomme på at stoppe rutsje-
turen ned i den spiral.

Det mener børnelæge Karen Konstantin-Hansen.

- Det er et kæmpe problem. Vi er bare først begyndt at se det nu. Det handler især om, at børnene ikke får bevæget sig nok. Og det er altså bevist, at intelligensen stiger, når du bevæger dig. Derfor er det så vigtigt, siger Karen Konstantin-Hansen.

Der mangler endnu forskning, der slår fast, hvad det betyder for børn, at de bruge stadigt mere tid med en lille skærm i hænderne.

  • Byline billeder

    Af:

    Jeg er journalist og nyhedsredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Med udgangspunkt i samfundsdelen af aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktionen i Odense skriver jeg primært om forhold i Region Syddanmark - herunder sygehusvæsenet og akutområdet. Tidligere har jeg arbejdet som erhvervsjournalist på avisen og har desuden en fortid på Jydske Vestkysten samt artikelbureauet Storyhouse. Privat bor jeg i Odense og har to børn.