Sparekrav rammer de svageste


Sparekrav rammer de svageste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BESPARELSE: Slut med hjælp til handicappede, der vil dyrke sport eller på ferie
Hver torsdag bliver Tina Levin på 39 år kørt til ridning sammen med tre andre beboere fra institutionen Strandvænget i Nyborg. Hidtil har Strandvænget stået for transportudgifterne. Men fra 1. august 2004 er det slut.

- Der er skåret så langt ind til benet, at Tina nu skal betale 400-500 kroner om måneden for at blive kørt til ridning - en fritidsaktivitet hun selv betaler, forklarer Tinas mor, Lillian Heidenreich.

Ridning er vigtigt for Tinas helbred, fordi hun har en ryg-lidelse, der truer med at krumme hendes ryg. Samtidig er det en beskæftigelse, der er med til at give indhold i datterens liv.

- Da Tina kom til Strandvænget for fire år siden var der en uges ferie om året med medhjælper. Så blev det til tre dage. Men til næste år er det også slut, fortæller Lillian Heidenreich.

Strandvænget, der er en af Fyns største med plads til cirka 190 beboere, er som alle institutioner i amtet blevet pålagt at spare én procent på budgettet om året med virkning fra 1. januar 2004. En besparelse på 5,2 millioner kroner på bo- og dagtilbud til Fyns handicappede.

Oven i det har de på Strandvænget måttet foretage interne besparelser, da budgettet sidste år ikke holdt.

- Vi har ikke længere ressourcerne. Derfor er det nu sådan, at hvis beboerne vil opleve ting uden for stedet her, så skal de selv betale, forklarer Hans Kurt Hansen, forstander for Strandvænget.

Og sådan bliver det også i fremtiden.

- Fra næste år bliver også ferie brugerfinansieret, og det er selvfølgelig ærgerligt, at vilkårene ikke er, som de var tidligere, siger Hans Kurt Hansen.

Amterne skal spare

Men amterne skal spare på budgetterne efter ordre fra regeringen. Og nogle skærer som Strandvænget ned på rejser og fritidstilbud - andre finder nye veje.

- Økonomi har fået stor betydning på handicapområdet. Flere amter begynder at bygge store komplekser for at øge effektiviteten. Der ligger ikke længere visionære tanker bag arbejdet. Og besparelserne rammer i høj grad den enkelte, forklarer Ane Esbensen, jurist ved Center for Ligebehandling af Handicappede.

Politikere i Fyns Amt er heller ikke stolte over besparelserne.

- De er resultatet af et pålæg fra regeringen, jeg bestemt ikke er glad for. Men vi har dog spredt lidelserne ud, og beboerne på Strandvænget har deres pension, siger Lykke Debois (SF), medlem af Social- og Psykiatriudvalget.

Den tvungne besparelse på en procent for alle amtets institutioner er heller ikke øremærket. Institutionerne skal selv finde ud af at skære der, hvor det gør mindst ondt.

- Men hvis der finder helt urimelige ting sted, bør vi politikere gå ind og se på det, siger Ib Dalsfledt, formand for Social- og Psykiatriudvalget.

Og han peger på, at forældre har mulighed for at gøre indsigelser på børnenes vegne

Lillian Heidenreich har klaget til Fyns Amt men har endnu ikke fået svar.

Sparekrav rammer de svageste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce