Spækhuggeren Willy blev aldrig fri


Spækhuggeren Willy blev aldrig fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det opsigtvækkende forsøg med at sætte den verdensberømte spækhugger kendt fra "Befri Willy"-filmene fri var dømt til at mislykkes, konkluderer en dansk forsker

Spækhuggeren Keiko, der blev verdensberømt med "Befri Willy"-filmene, blev aldrig rigtig fri.

Efter filmene og mange års fangenskab blev der gjort store, kostbare forsøg under enorm mediebevågenhed på at få Keiko, som Willy hed rigtigt, sat ud i naturen.

Men ifølge en dansk forsker var forsøget dødsdømt. Efter mange år i fangenskab uden artsfæller var Keiko alt for tæt knyttet til mennesker. Det konkluderer den danske biolog Malene Simon i en ny videnskabelig artikel publiceret i Marine Mammal Science.

Malene Simon, der er bosat i Grønland og ph.d.-studerende ved Biologisk Institut, Aarhus Universitet, fulgte Keiko gennem flere års forsøg på at befri ham. Keiko døde cirka 26 år gammel i en norsk fjord i 2003, efter at man havde opgivet at sætte ham fri blandt vilde spækhuggere.

Malene Simons undersøgelser viser, at selvom mennesker er tiltrukket af tanken om at befri et vildt dyr fra mange års fangenskab, så er det ikke nødvendigvis lykken for dyret.

- Vi mener, at det bedste for Keiko var den åbne indhegning i Norge, hvor han havde god plads og blev fodret og trænet af mennesker, han var knyttet til, siger Malene Simon. Rapporten modsiger udmeldinger, som organisationen Free Willy-Keiko Foundation kom med i 2003, og som betegnede Keikos frisættelse som en succes. Projektet med at sætte Keiko fri blev sat i værk efter et stort folkeligt pres i kølvandet på "Befri Willy"-filmene i 1990'erne. Free Willy-Keiko Foundation modtog store beløb fra hele verden til projektet.

Spækhuggeren Willy blev aldrig fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce