Sort skærm hos tv-pirater


Sort skærm hos tv-pirater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ULOVLIGT: Viasat introducerer nyt kodningssystem, som er sikret mod tv-pirateri
Titusindvis af tv-seere, som benytter ulovlige piratkort til at se satellit-tv, får på mandag sort skærm.

Det sker, når en af landets udbydere af satellit-tv, Viasat, slukker for det gamle system og skifter til en nyt og mere sikkert kodningssystem.

- Det positive ved det nye system er, at det ikke kan hackes. Det vil sige, at det er dem, der ser det, der kommer til at betale, og naboen kan ikke kigge gratis med, siger informationschef i Viasat, Niels Jørgen Langkilde, Odense.

Det er svært at vide, hvor mange tv-pirat-seere, der fra næste uge vil få sort skærm.

- Vi ved ikke, hvor mange der er tale om, for man kan ikke lave en Gallup-undersøgelse om tv-pirater. Ingen vil jo indrømme det. Nogle mener, der er tale om titusindvis, andre om flere hundredetusinde, siger Niels Jørgen Langkilde.

Det nye system, som i mange år har været anvendt af Sky Channel i Storbritannien, betyder, at satellitmodtageren og dekoderkortet er "låst" til hinanden. Når først kortet er sat i én modtager, kan man ikke bruge det hos naboen eller andre steder.

Modtageren skal med

Det har ifølge informationschefen en enkelt ulempe:

- Når jeg sidder oppe i mit sommerhus skal jeg både have kort og boksen med, hvor jeg tidligere kunne nøjes med kortet. Men kortet kan ikke bruges i andre bokse, for det er "låst" til én bestemt modtager, siger han.

Allerede nu har det betydet en lille kundefremgang, men informationschefen vil ikke fortælle konkret, hvor mange, man har fået til at betale.

- Vi tager simpelthen boks for boks, som vi går igennem. Så har vi nogle særlige teknikere til at rådgive folk, når man skifter én type modtagere. Og så tager vi den næste og den næste og den næste, siger Niels Jørgen Langkilde.

Hvis de hidtidige kunder har en modtager, de ikke kan anvende til det nye system, kommer der en ny med posten fra Viasat.

Ejet af mediemogul

Det nye system hedder NDS Videoguard og er ejet af mediemogulen Rupert Murdoch. Han ejer desuden en lang række tv-kanaler i Storbritannien, Indien og Italien.

Det vurderes som det sikreste overhovedet på markedet.

Ifølge den administrerende direktør for Viasat, Kim Poder, koster det nye system mellem 75 og 100 millioner svenske kroner at indføre i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Baltikum.

- Det er et meget stort beløb, vi har investeret i det. Og det er udelukkende kun for at få stoppet tv-piraterne, at vi gør det, og ikke fordi vi hellere vil handle med nogle frem for nogle andre. Det er en stor operation, vi er i gang med, siger Kim Poder.

Viasat distriburerer blandt andet kanaler som TV3, 3+, Hallmark, Disney Channel og Viasat Sport.

Det hidtidige kodningssystem har været så nemt at bryde, at mange ikke har villet betale de omkring 3000 kroner om året, det koster at se hele programpakken.

Sort skærm hos tv-pirater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce