Sort guld fra opdrættet stør fortrænger ulovlig kaviar

Det er til tider krævende at være madanmelder. Her fire forskellige typer kaviar til bedømmelse. Konsistens, farve og smag på størens rogn kan variere en del. Siden 2011 har det været forbudt at importere kaviar fra Rusland, Aserbajdsjan og Iran.

Sort guld fra opdrættet stør fortrænger ulovlig kaviar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den vilde stør er truet på grund af den kostbare kaviar. Men mærkning og kaviar fra opdræt mindsker presset.

Nytår er højsæson for kaviar.

Førhen beslaglagde danske toldere på denne årstid jævnligt mindre partier af den kostbare rogn fra stør. Men nye tal viser, at myndighederne stadig sjældnere finder indsmuglet kaviar fra Rusland, Aserbajdsjan eller Iran.

I 2011 blev der konfiskeret 16 små partier ulovlig kaviar, og året efter 5. Men der var slet ingen beslaglæggelser herhjemme i 2016. I 2017 har der været to tilfælde - blandt andet blev der i november beslaglagt knap 700 gram kaviar.

Det oplyser biolog Maj Friis Munk fra det kontor i Miljøstyrelsen, som står for Danmarks overholdelse af de såkaldte Cites-regler.

- Det er ikke store mængder, vi ser i dag, efter at man ikke længere må importere vild kaviar fra Det Kaspiske Hav eller Sortehavet.

- Vi kan jo håbe på, at forbuddet virker. Tidligere blev kaviar ofte smuglet med fly, men på grund af den megen security i dag er det blevet besværligt, siger Maj Friis Munk.

Landene bag Cites-konventionen forbød fra 2011 eksport af den eftertragtede rogn fra vildtfanget stør, fordi rovfiskeri har bragt mange arter tæt på udryddelse.

Samtidig køber flere og flere lovlig kaviar, der er produceret på opdrætsfarme, også i Danmark, og forsynet med etiket, så man kan spore oprindelsen og undgå at medvirke til at udrydde støren, oplyser Maj Friis Munk.

Kun ét sted i Danmark produceres ægte kaviar, nemlig på fiskefarmen Lyksvad i Ødis nær Kolding. Her var i forvejen åleopdræt, da ejeren, Mogens Larsen, i år 2000 købte stør fra et opdræt i Ungarn og begyndte produktion af kaviar.

Sønnen Kristian Larsen står for salget af den danske kaviar, især til restauranter.

Der er ikke tale om den allerdyreste, beluga, som indbringer op mod 50.000 kroner kiloet, men om den næstfineste, oscietra, der betegnes som "luksuskaviar", og om baerii-kaviar fra sibirisk stør, som er meget populær.

En dåse med 30 gram baerii-kaviar koster 449 kroner. En stør kan levere 2-4 kg kaviar, men nogle arter skal gå op til 15 år, før de bærer rogn og er klar til slagtning.

Selv om størrogn kan sælges dyrt, og man på Lyksvad har 7000-8000 fisk i bassiner, er opdrættet ikke en guldrandet forretning, fortæller Kristian Larsen.

- Det kan kun betale sig for os, fordi vi i forvejen havde faciliteter til åleopdræt og også har landbrug ved siden af, siger han.

FAKTA: Læs her om den truede stør
Støren er truet af udryddelse i naturen på grund af rovdriften på dens kostbare kaviar. Men størrogn fra akvakultur er med til at lette presset på de truede arter. Også i Danmark produceres kaviar fra stør i bassiner.

* Støren er lige så gammel som dinosaurerne og har været i Jordens floder og have i mere end 200 millioner år.

* Der findes næsten 30 forskellige størarter samt en række fremavlede hybrider i verden.

* Visse stører kan blive over 100 år gamle og nå en længde på over seks meter.

* Stører skal være mellem 5 og 15 år gamle for at være kønsmodne og kunne levere den kostbare kaviar. De fleste arter sætter ikke rogn hvert år.

* Bulgarien og Rumænien er de eneste EU-lande med størbestande. Den nedre del af Donau og Sortehavet er blandt størens sidste naturlige gydesteder.

* Alle arter af stør har siden 1998 været omfattet af Cites-konventionen, der regulerer handel med truede arter af dyr og planter.

* Siden 2011 har der ikke været lovlig handel i EU med kaviar fra vildtfangede stør, fordi de er truet af udryddelse.

* Der produceres til gengæld masser af kaviar i akvakultur, det vil sige fra fisk opdrættet i fangenskab - også i Danmark.

* Lovligt produceret kaviar skal i dag være mærket med en ikke-genanvendelig Cites-etiket, som fastgøres på emballagen.

Kilde: WWF Verdensnaturfonden, Miljøstyrelsen.

Sort guld fra opdrættet stør fortrænger ulovlig kaviar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce