Sommeren er svær for svalerne


Sommeren er svær for svalerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ENSVALE gør som bekendt ingen sommer - og denne sommer vil formentlig heller ikke give særlig mange svaler. Sommerregnen har nemlig en del steder vasket svalereder med næsten flyvefærdige unger ned.

Først var foråret så knastørt, at det kneb for både landsvaler og bysvaler at skaffe "naturmørtel" i form af ler eller mudder. Det resulterede nogle steder i porøse og vakkelvorne svalereder. Men de seneste uger er problemet nærmest det modsatte: De store mængder regn har gjort rederne så bløde, at de nemt falder ned, oplyser Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Der er ingen tvivl om, at sådan en regnfuld sommer gør det vanskeligt for vores bysvaler og landsvaler at få ynglesucces. Risikoen for nedstyrtning af rederne stiger i takt med luftfugtigheden og regnmængderne. Oven i købet får svalerne vanskeligt ved at finde føde, fordi insekterne ikke flyver så tilgængeligt, som de gør i tørvejr. Derfor sulter mange svaleunger, og en del dør, siger biolog i DOF Knud Flensted.

SVALENSUNGER kan ikke, som for eksempel mursejlerens, gå i dvale, hvis de mangler føde en tid. Danmarks bestand af landsvaler er de seneste årtier gået betydeligt tilbage, men nedgangen menes ikke at have noget med regn at gøre.

- Levevilkårene for svaler er blevet ringere i landskabet som helhed. Færre kreaturer på græs, færre våde enge og den alt for store overgødskning af naturen har medført færre insekter og dermed færre svaler, siger Knud Flensted.

SVALERFÅR normalt to kuld unger på en sommer, og selv om en del i år mister første kuld på grund af enten tørke eller regn, kan de godt nå at få unger på vingerne, hvis sensommeren udvikler sig i mere svalevenlig retning, vurderer Dansk Ornitologisk Forening.

Sommeren er svær for svalerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce