Soldater kræver penge efter krigsfangesag


Soldater kræver penge efter krigsfangesag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er mange principper på spil, siger advokat, som vil forsøge at få erstatning til fire soldater, der blev frifundet i krigsfangesag.

I en principiel sag forsøger fire soldater fra militærpolitiet nu at få et økonomisk plaster på såret.

De fire såkaldte MP'ere blev frifundet i den såkaldte Hommelsag, hvor de var tiltalt for at have behandlet irakiske krigsfanger så dårligt, at det var i strid med Genèvekonventionen.

Da de hverken har været udsat for ransagninger eller varetægtsfængslinger, har de ikke ret til anden godtgørelse end at få dækket deres transportudgifter. Men nu går de efter at få 50.000 kroner hver.

Deres advokat, Claus Rehl, forklarer, at dansk lovgivning i den situation kun giver mulighed for erstatning, hvis man kan vise, at anklagemyndigheden har gjort sit arbejde forkert.

- Ser man anklageskriftet, er der ikke én, der har sat en finger på en af de fire og sagt, "det var ham, der gjorde det". Alle vidnerne har sagt, at "det var MP'erne, der gjorde det", fortæller han.

Det var i 2004, at kaptajn Annemette Hommel og de fire fra militærpolitiet ifølge anklagen skulle have overtrådt konventionerne.

Fangerne skulle være anbragt i stressende stillinger i forbindelse med afhøringerne og skulle være blevet nægtet tæpper, drikkevand og toiletbesøg.

Byretten fandt de fem skyldige, men lod dem slippe for straf på grund af formildende omstændigheder. Men da sagen blev anket, blev alle fem frifundet i landsretten.

Claus Rehl mener også, at det var vilkårligt, at det netop var hans fire klienter, der blev tiltalt. For der var andre fra militærpolitiet, der også havde vagter. Og det har slet ikke være undersøgt, hvor længe fangerne skulle have siddet i de belastende stillinger.

Sagen kører over to dage i næste uge.

Soldater kræver penge efter krigsfangesag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce