Solbriller er vigtige - hvis man synes


Solbriller er vigtige - hvis man synes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er mange gode grunde til at gå med solbriller om sommeren, men beskyttelse af øjnene er ikke én af dem

Selvfølgelig kan de være seje eller bare behagelige at have på.

Men strengt nødvendige er solbrillerne ikke.

Ingen af de undersøgelser, som solbrillespecialist og overlæge på Rigshospitalets øjenafdeling, dr. med Carsten Edmund, kender til, kan dokumentere nogen sundhedsfaglig begrundelse for at have solbriller på.

- Det er velkendt, at hvis man opholder sig steder, hvor reflektionen fra eksempelvis vand eller sne er stor, så kan man få en slags overfladisk forbrænding på hornhinden - sneblindhed, kalder man det. Men bortset fra de specielle situationer, er der ikke noget, der tyder på, at solbriller nedsætter risikoen for øjensygdomme på langt sigt, siger Carsten Edmund.

På en almindelig sommerdag har øjnene ingen problemer med at beskytte sig selv mod lys.

Pupillen indstiller sig automatisk efter lysforholdene, og hvis man samtidig kniber øjnene sammen og rynker panden, kommer øjenlåg og øjenbryn til at virke som en solskærm .

- Man ved, at grå stær er mere udbredt i Indien end i Danmark. Og det kunne selvfølgelig skyldes den øgede mængde sollys. Men det kan også skyldes kost og levevis. Hvis det alene var lyset, der gjorde det, så skulle der også være mere grå stær i Sydtyskland end i Danmark - og sådan er det ikke, siger Carsten Edmund.

Han henviser samtidig til en amerikansk undersøgelse, der konkluderer, at personer, der har opholdt sig mere end fem timer udendørs i sommerperioden har dobbelt så stor risiko for at udvikle de såkaldte alderspletter på hornhinden. Men undersøgelsen viser også, at udendørs folkene har den øgede risiko, uanset om de bruger solbriller, bøllehatte eller slet ingen beskyttelse mod solen.

- Der er med andre ord ingen simpel sammenhæng mellem den mængde lys, man udsættes for og de øjensygdomme, man får. Men foreløbig tyder intet på, at solbriller er særligt nødvendige, siger Carsten Edmund.

- Man skal bruge solbriller primært, fordi man synes, det er rart eller smart.

- Går du selv med solbriller?

- Ja da. Jeg synes ikke, det er særligt rart at gå og knibe øjnene sammen.

Solbriller er vigtige - hvis man synes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce