Søværnet skygger arktisk olieprotest


Søværnet skygger arktisk olieprotest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det danske inspektionsskib "Vædderen" holder øje med Greenpeace-skib, som protesterer mod arktisk olieboring.

Danmark kan være på vej ud i en konfrontation med Greenpeace.

Det danske inspektionsskib "Vædderen" overvåger i øjeblikket Greenpeace-skibet Esperanza, som er sejlet ind i farvandet øst for Grønland, oplyser Grønlands Kommando, der er underlagt Forsvarskommandoen.

Det er frygten for et olieudslip i farvandet ud for Grønland, der har fået Greenpeace til at sende Esperanza af sted for at følge en stor olieborerig fra det skotske olieselskab Cairn Energy.

Ifølge den britiske avis The Guardian skulle Søværnet angiveligt have sendt bevæbnede kommandosoldater om bord på riggen, der hedder Leiv Eiriksson, men det afviser stabschef Jan Bøgsted fra Grønlands Kommando:

- Jeg kan helt afvise, at vi skulle have indsat kommandosoldater eller frømænd. Vædderen udfører farvandsovervågning i området og vil følge udviklingen og rapportere, hvad skibet fra Greenpeace foretager sig, siger Jan Bøgsted.

Den skotske olierig skal lede efter olie og gas i det arktiske farvand, men det kan have katastrofale følger, hvis boringerne fører til et udslip, mener Greenpeace.

Organisationen har ifølge The Guardian fået aktindsigt i en e-mail-udveksling fra det britiske Udenrigsministerium, hvor ministeriet angiveligt fastslår, at "det er svært at få assistance i tilfælde af forurening i sådanne områder, og det er næsten umuligt at gøre forvoldte skader gode igen".

- Disse dokumenter gør det klart, at selskaber som Cairn Energy spiller russisk roulette med et af de vigtigste naturområder i verden, siger Ruth Davis fra Greenpeace i England.

Ifølge Cairn Energy har man dog forberedt omfattende planer i tilfælde af et olieudslip og taget alle forholdsregler for at gennemføre en sikker boring.

Selskabet har planer om at gennemføre fire prøveboringer på dybder omkring 1,5 kilometer, hvilket angiveligt er det dybeste, der nogensinde er forsøgt i arktiske farvande.

Søværnet skygger arktisk olieprotest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce