Søværnet afviser redningssvigt

Østerby Havn påLæsø. Fiskerne har raset over SOK, og da politiet indstillede eftersøgningen af den sidste af de omkmne fiskere, tog de sagen i egen hånd. Det blev hans far, der fandt ham.
Foto: Scanpix / Nordfoto

Søværnet afviser redningssvigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TRAGEDIE: Håbet var alligevel ude for fiskere, lyder Søværnets svar på kritik af redningsindsats

Klokken 20:55 torsdag aften fandt et skib en enlig redningskrans med påskriften "Melissa" flydende i Kattegat. Fundet skete cirka en sømil sydøst for det sidste paniske mayday fra kutteren af samme navn.

I går offentliggjorde Søværnets Operative Kommando (SOK) en rapport om den voldsomt kritiserede redningsaktion i timerne efter det tragiske forlis.

Kritikken fra fiskerne på Læsø går især på, at Søværnet stoppede eftersøgningen med helikopter fire en halv time efter forliset. Men ifølge SOK-rapporten var det håbløst at holde helikopteren på rotorbladene natten over, fordi de to forliste fiskere måtte befinde sig inden for kort afstand af vraggodset.

- Omkring klokken 0100 kunne SOK konstatere, at der trods den intensive afsøgning fra både søen og luften af et meget begrænset området i over fire timer ikke var fundet tegn på overlevende, skriver rapporten.

Fire timer var rigelig tid, konkluderer SOK, fordi fiskerne "med sikkerhed var blevet fundet", hvis de drev i overfladen iklædt orange redningsdragter eller befandt sig i kutterens selvoppustelige redningsflåde.

Var de derimod uden beskyttelse mod det 6-7 grader kolde vand, ville de ikke kunne overleve ret længe.

SOK kalder beslutningen om at tilbagekalde helikopteren for både "svær" og "tung", men opfattede altså håbet som udtømt i modsætningen til de lokale fiskere.

Kommunikationsbrist

Rapporten beskriver i detaljer det dramatiske forløb, inklusive den eneste bommert i forløbet, som Søværnet åbent erkender. Redningsskibet "Vestkysten" blev ved en fejl ikke tilkaldt, fordi den vagthavende i Kattegats Marinedistrikt "blev afbrudt af en anden vigtig opgave", da han skulle til at ringe til skibet i Frederikshavn. Først klokken næsten to timer senere ringede en fisker og alarmerede skibet.

- En sådan kommunikationsbrist er selvfølgelig ikke acceptabel, og SOK vil derfor undersøge, hvordan noget sådant kun undgås i fremtiden, skriver rapporten, der dog ikke mener, redningsskibet havde gjort nogen forskel i eftersøgningen.

Socialdemokratiets Bjarne Lausten godtager ikke Søværnets forklaringer.

- For mig lyder det ikke som nogen begrundelse, at man fjerner helikopteren, fordi man ikke regner med at finde fiskerne i live. De skal jo findes alligevel. Og at chancen er minimal, er jo heller ikke noget argument.

Han opfatter rapporten som et partsindlæg, der skal følges op på.

Venstres Svend Heiselberg, der har stillet spørgsmål til forsvarsminister Svend Aage Jensby om forliset, vil derimod ikke foretage sig mere i sagen. Den mangeårige fisker har blot ét godt råd til Søværnets Operative Kommando.

- Når fiskere beder om hjælp, så ved jeg af erfaring, at det er fordi, det er absolut nødvendigt.

Fiskeskipper John Hansen fra Østerby på Læsø, der gik ned med"Melissa", blev fundet få timer efter, at den offcielle eftersøgning tirsdag blev indstillet. Det blev hans far, Elmer Hansen, der bjærgede den omkomne søn, da et stort antal fiskere fra Læsø valgte at gå på havet for at fortsætte eftersøgningen.

Den anden omkomne fisker Peter Melchiorsen blev fundet tidligere, i "Melissas" styrehus.

Søværnet afviser redningssvigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce