Sønderjyske borgmestre raser over nye statsjob i Odense: Det er en parodi

Sønderjyske borgmestre er fortørnede over, at Odense løber med nye statslige arbejdspladser, som skal tjekke oprigtigheden af udenlandske vielser i Danmark. I Sønderbog Kommune blev der i 2017 foretaget 1148 vielser af udenlandske ægtepar. I Tønder var det tal 1911. Arkivfoto: H.C. Gabelgaard

Sønderjyske borgmestre raser over nye statsjob i Odense: Det er en parodi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En række sønderjyske borgmestre kritiserer regeringens beslutning om at placere en ny central enhed mod proformaægteskaber i Odense. Det giver ikke mening at placere det i en af landets store byer, lyder kritikken.

Statsjob: De sønderjyske borgmestre er godt og grundigt skuffede over, at regeringen har valgt at placere 35 nye statsjob i Odense. Avisen Danmark kunne tirsdag fortælle, at regeringen har besluttet at placere en central enhed, som skal jage og stoppe proformaægteskaber, i Danmarks tredjestørste by. En enhed, som især Aabenraa og Tønder kommuner havde sat næsen op efter.

- Det er jeg skuffet over. Der var nogle meget tydelige signaler om, at man ville pege på Aabenraa, siger Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune.

Også i Tønder har valget af Odense vakt vrede og forundring. En stor del af de mange udenlandske vielser, hvoraf man altså mistænker en del for at være proformaægteskaber, finder sted i blandt andet Sønderborg og Tønder. Og det giver penge til kommunekassen.

- Når regeringen siger, at man vil placere arbejdspladser i hele landet, havde jeg da forventet, at man oprettede enheden der, hvor tingene sker, siger borgmester i Tønder Kommune, Henrik Frandsen (V).

Ny enhed mod proformaægteskaber
En ny ekspertenhed med 35 ansatte skal fra en adresse i Odense håndtere alle ansøgninger om ægteskab mellem udenlandske statsborgere fra 1. januar.

Hvis ingen alarmklokker ringer, vil de straks blive ekspederet videre til den kommune, hvor ægteskabet skal indgås. Socialministeriet vurderer, at det vil dreje sig om 90 procent af tilfældene.

Hvis alarmklokken ringer, vil ansøgning blive underkastet kontrol. Det kan f.eks. være, hvis det er en borger fra et af EU's fattigere lande, f.eks. Rumænien eller Portugal, der vil giftes med en statsborger fra et tredjeverdensland.

Det kan også være, hvis de to borgere ikke taler samme sprog, eller hvis de aldrig har boet i samme land. Det kan være, hvis der er mistanke om, at der er indleveret falske dokumenter, pas f.eks. Herefter kan de to borgere blive indkaldt til personlige samtale i Odense.

Derved frygter især Sønderborg og Tønder kommuner, at en del af bryllupsturisterne ikke vil tage til Sønderjylland for at blive viet.

I Sønderbog Kommune blev der i 2017 foretaget 1148 vielser af udenlandske ægtepar. I Tønder var det tal 1911.

En parodi

De sønderjyske borgmestre er i det hele taget skeptiske over for, at regeringen nu har centraliseret opgaven med at tjekke oprigtigheden af de udenlandske vielser. I Sønderborg var borgmester Erik Lauritzen (S) så fortørnet over ideen, at han ikke selv offentligt har budt ind på de nye statslige arbejdspladser, men i stedet har stået fast på, at kommunerne selv bør varetage opgaven. At enheden bliver placeret i en af danmarks største byer gør ikke hans forargelse over centraliseringen mindre.

- Det begynder at være lidt af en parodi og lidt grinagtigt, siger borgmesteren, der gerne havde set, at enheden blev placeret i eksempelvis Aabenraa.

- Det er ærgerligt, at man ikke vælger Syd- og Sønderjylland, men vælger at placere det i Danmarks tredjestørste by. Det er jo ikke det, udkanten af Danmark får gavn af. Når man opretter nye statslige arbejdspladser, bør man netop vælge andre steder end storbyerne, siger han.

Har ikke tænkt sig om

Sønderborg og Tønder kommuner har tidligere gjort opmærksom på, at man frygter at miste en del af bryllupsturisterne og dermed en del af de indtægter, som følger med de udenlandske vielser. Man frygter blandt andet, at en del af de vordende udenlandske ægtepar nu må forbi Odense, før de kan blive viet og derfor fravælger de sønderjyske byer.

Derfor mener Thomas Andresen også, at det havde været oplagt at placere den i Aabenraa. Her ligger i forvejen Statsforvaltningen, og tidligere har det været fremme, at den nye enhed som udgangspunkt skulle ligge i én af de ni byer, der huser netop denne myndighed.

- Noget af den skepsis og angst fra Sønderborg og Tønder ville have været gjort til skamme, hvis man kunne gå fra Aabenraa og køre direkte til Tønder eller Sønderborg for at blive viet. Det virker som om, man ikke har tænkt sig så godt om i denne proces, siger han.

Børne- og socialminister Mai Mercado fortæller Avisen Danmark, at man har peget på Odense, da der er god mulighed for at rekruttere medarbejdere, og da der er kort vej til kommunerne i Syddanmark.

Odense var en af de helt store vindere, da der i januar blev udflyttet 1.824 arbejdspladser. Her fik Odense 465 nye statslige arbejdspladser.

Sønderjyske borgmestre raser over nye statsjob i Odense: Det er en parodi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce