Socialt udsatte har dårlige tænder


Socialt udsatte har dårlige tænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det står grelt til med sundheden blandt socialt udsatte personer. Rådet for Socialt Udsatte foreslår sundhedscentre, der er målrettet til den opgave

Man kan ofte kende socialt udsatte personer på deres tænder - eller rettere mangel på samme.

For personer, der på en eller anden måde er sat uden for det almindelige samfund, bruger ikke mange penge på tandlæger.

Da Rådet for Socialt Udsatte i går præsenterede "Årsrapport 2008", var det derfor ikke tilfældigt, at det foregik på Mændenes Hjem på Vesterbro i København, hvor der findes en gratis tandklinik for hjemløse mænd.

Årsagen til den dårlige tandsundhed blandt socialt udsatte skyldes ifølge formanden for rådet, Preben Brandt, ikke mindst, at der i Danmark er brugerbetaling på tandpleje.

Nej til brugerbetaling

- Brugerbetalingen gør, at mange ikke har råd til at få lavet deres tænder, og det er en advarsel mod også at indføre brugerbetaling i det øvrige sundhedssystem.

- For det vil forværre sundheden for dem, der i forvejen har de største sundhedsproblemer, siger Preben Brandt.

Rådet for Socialt Udsatte har de seneste tre år sat fokus på de udsattes sundhed, og i den nye rapport bliver der ikke pyntet på virkeligheden, som har vist sig at være endnu værre end man frygtede.

En spørgeskemaundersøgelse, som Rådet for Socialt Udsatte har lavet i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed, bekræfter ikke bare den almindelige formodning om dårligt helbred, dårlige sundhedsvaner og dårlige levekår blandt gruppen af socialt udsatte.

Den tegner et billede, der ifølge rådets medlemmer er både overraskende og alarmerende.

Et af de centrale problemer i forbindelse med sundhedssektorens behandling af socialt udsatte er, at mange ikke får den optimale behandling, fordi personerne er besværlige og har svært ved at kommunikere og derfor ikke altid bliver taget alvorligt.

Ekstra indsats

Rådet for Socialt Udsatte foreslår, at der afsættes en pulje, som skal bruges til at opbygge sundhedscentre i kommunerne, hvor det skal være et kriterium for at få penge fra puljen, at sundhedscentrene målretter indsatsen til de socialt udsatte.

Man kommer ikke udenom at gøre en ekstra indsats på området, mener Preben Brandt: - Vi har gennem hundreder af år altid vidst, at de fattige var mere syge end de velstillede.

- Alligevel bliver vi ved med at opføre os som om, der ikke er den forskel.

- Vi er så optaget af lighedstænkning, at vi bilder os ind, at alle er lige gode til at tage sig af sig selv og f.eks. tale med sundhedsvæsnet.

- Men det er ikke sandt, der er nogen, der har betydelige problemer med forstå almindelige sundhedsråd og med at samarbejde med sundhedsvæsnet i et behandlingsforløb. Resultatet er, at de ofte ikke får den hjælp, de har brug for, siger Preben Brandt.

Rådet foreslår desuden, at socialt udsatte personer får samme rettigheder til tandbehandling, som glæder for personer med nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap.

- Dårlige tænder gør en kæmpe forskel. Det bliver for det første sværere at spise, men det er heller ikke nemt at få et job, når ens udseende er skæmmet af dårlige tænder, påpeger Preben Brandt.

Ifølge undersøgelsen har 44 procent af de socialt udsatte personer mindre end 20 tænder, mens tallet for hele befolkninger er 13 procent. (ritzau)

Socialt udsatte har dårlige tænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce