Små bibliotekers død påvirker ikke udlån

I november 2007 lukkede det lille bibliotek i Håstrup ved Faaborg. Bibliotekar Louise Rex Iversen havde taget fyldte chokolader med til de få lånere, som dukkede op den sidste åbningsdag.
Foto: Peter Leth-Larsen

Små bibliotekers død påvirker ikke udlån

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om 20 procent af landets biblioteker drejede nøglen om efter kommunalreformen, sætter lukningerne sig tilsyneladende ikke spor på udlånsstatistikkerne

Som ventet lukkede hvert femte af landets biblioteker efter kommunalreformen. Alligevel låner danskerne stadig musik, bøger og andet med uformindsket styrke, viser en analyse foretaget af nyhedsbrevet Søndag Aften. Faktisk faldt det samlede udlån kun med 1,7 pct. i 2007. Bibliotekernes største aktiv, bogudlånet, faldt kun med 0.6 pct.

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Vagn Ytte Larsen, glæder sig over, at danskernes læselyst ikke er svundet ind i takt med, at antallet af biblioteker blev slanket. Men de små bibliotekers succes skal ikke kun måles i udlånsstatistikker, mener han.

- De små biblioteker var jo også et mødested for lokalbefolkningen. Her tog man hen for søge information, bruge internettet eller benyttede andre kulturelle tiltag. Udlånstallene viser jo ikke noget konkret om besøgstallene på bibliotekerne, siger Vagn Ytte Larsen.

Hos KL hæfter man sig ved det positive i, at bibliotekerne har bevaret deres position som primær kulturinstitution i kommunerne. Selv om udlånsstatistikken ikke siger noget om besøgstallene, så mener formand for KL's Børne- og Kulturudvalg, Henrik Larsen (R), at de nye biblioteker har formået at lokke de små filialbibliotekers lånere til. For ét er nærhed, noget andet er kvalitet.

- Hvis man på det nye bibliotek får en bedre rådgivning, et større udbud i musik og bøger samt gode omgivelser med computere og læsesal, så viser tallene, at danskerne ikke har noget imod at rejse efter den øgede kvalitet, siger han.

Søndag Aftens analyse viser videre, at udlånet af musik fald fra 2006 til 2007 med seks procent. Tidsmæssigt hænger dette fald sammen med den politiske beslutning om karenstid for udlån af nyudgivet musik, der således synes at have haft den tilsigtede virkning. Ligeledes kan etableringen af bibliotekernes netmusik samt tilgængelighed af fildelingstjenester mindske behovet for at låne musik. (ritzau)

Små bibliotekers død påvirker ikke udlån

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce