Den øverste ledelse i rengøringskoncernen Forenede Service har haft foretræde for by- og kulturudvalget i Odense Kommune i sag om misligeholdelse af kontrakt.

Det bliver Odense Kommunes egne rengørings-assistenter, der fra næste sommer gør rent i de odenseanske børnehaver.

Det ligger i den grad i kortene, efter at et politisk flertal i by- og kulturudvalget (S, SF og Enhedslisten) har vedtaget at tage rengørings-opgaven hjem på kommunale hænder. Beslutningen skal træffes endeligt i byrådet, men også her tegner der sig et politisk flertal for, at det er slut med at sende opgaven i udbud. Dermed er rengøringsgiganten Forenede Service fortid i kommunalt regi, når koncernens fire-årige kontrakt udløber ved udgangen af juli.

Karantæne i andre kommuner

Forenede Service har siden 2016 været under mistanke for løndumping, og Cecilie Schwartz Førby, udbudschef i Odense Kommune, mener, at Forenede Service har misligeholdt sin kontrakt væsentligt. Derfor kan forvaltningen ikke anbefale at forlænge kontrakten med koncernen, som stillede med blandt andre koncerndirektør Carsten Clement, da by- og kulturudvalget skulle behandle punktet.

Ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger er Forenede Service stærkt utilfreds med formuleringen væsentligt misligeholdt. Den kan ifølge den nye udbudslov kan give koncernen problemer i form af karantæne i andre kommuner end Odense, og hos fagforeningen 3F mener formand Charlotte V. Petersen netop, at sagen fra Odense kan lære andre kommuner en del.

- Det handler blandt andet om at udbyde på ordentlige vilkår, og det har Odense kommune ikke gjort i den her sag, siger formanden.

- Der har der været mange små job med to timer i én børnehave, og det kan folk jo ikke leve af. Nu håber jeg, at de medarbejdere, der bliver ansat i Odense kommune får ordentlige forhold og stillinger. Man må koble institutionerne sammen, så rengøringsassistenterne har dem i nærheden af hinanden og kan få et fuldtidsjob ud af det, lyder det fra Charlotte V. Petersen.

Forenede Service vandt i 2014 en fire-årig kontrakt til en værdi af 80 millioner kroner. Koncernen, der har varetaget rengøringen i knap 180 daginstitutioner i Odense Kommune, betalte i januar en bod på 280.000 kroner for manglende egenkontrol og servicerapport.

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.

Mere om emnet

Se alle
10
Blå partier imod: Rengøringen bliver igen kommunal

Blå partier imod: Rengøringen bliver igen kommunal

2
Tillid er væk: Rengøringsgigant betalte bod på 280.000 kroner

Tillid er væk: Rengøringsgigant betalte bod på 280.000 kroner

1
Rahbæk Juel om forløbet med Forenede Service: Det har været skræmmende

Rahbæk Juel om forløbet med Forenede Service: Det har været skræmmende