Sløjfede veje koster oplevelser i naturen

Vorgod Å har mange smukke beskyttede arealer med offentlig adgang, men alligevel er de ikke alle markeret af hensyn til lodsejere, som ikke ønsker trafik.

Sløjfede veje koster oplevelser i naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Smuk natur trækker indbyggere til. Ringkøbing-Skjern Kommune har kortlagt stier og natur i fire sogne - ikke alle steder er det nemt at komme ud i naturen.

1)

"Naturens rige - Øget adgang til det åbne land" hedder rapporten, som beskriver udfordringer omkring stier i fire sogne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Trods 4.000 kvadratmeter natur med skov, klit, enge og moser per indbygger kan det være svært at komme ud i den vestjyske natur. Sløjfning af markveje sender befolkningen ud på de trafikerede veje, som ikke er blevet gjort bredere i takt med tungere trafik til og fra landbrug og biogasanlæg. Rapporten sammenligner luftfotos fra 1995 og 1999 med fotos fra 2016.

2)

Lyne Sogn ligger i udkanten af Ringkøbing-Skjern Kommune, og her er udfordringen i forhold til natur at byen skæres igennem af stærkt trafikerede veje, som ikke egner sig til at finde ro. Byens borgerforening har ifølge rapporten den holdning, at lodsejeren suverænt bestemmer, om en sti skal markeres på et kort uanset, at der fuldt lovlig er adgang til den. Også selv om vejen er kendt, benyttet og attraktiv for sognets beboere. Mange nye stier er dog blevet markeret, og lodsejere har været positive over for ny færdsel tæt på deres stuehus. Jægere har dog protesteret mod at få tegnet stier på kortet, da de mener, at offentlig adgang forstyrrer vildtet. Det ønske har kostet stier på kortet.

3)

Vorgod-Brande Sogn lægger jord til den smukke Vorgod Å med offentlig adgang til de naturbeskyttede arealer. Men borgerforeningen i Vorgod-Brande ønsker ikke at markere færdsel på steder, hvor lodsejeren ikke ønsker det. Sognet har generelt mange naturperler, men for de fleste er mange en velbevaret hemmelighed. Der bliver dog udarbejdet en folder om kanosejlads på Vorgod Å med relevans for både fastboende og turister, og der er lavet tre primitive lejrpladser ved åen.

4)

Rapporten fastslår, at det åbne land er fuldt af konflikter, og at disse ikke altid løses bedst lokalt. Jægere sætter dagsorden ved at presse lodsejere på prisen for jagtleje ved markering af offentlig adgang. Rapporten understreger, at meget få mennesker kender deres ret til at færdes på markveje - og at man i tvivlstilfælde hellere bliver væk.

Sløjfede veje koster oplevelser i naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce