Skyd, grav og hold kæft: Jyske ulve forsvinder, når jagtsæsonen går ind

Billeder af ulve i Jylland, blandt andet koblet af hvalpe fra Ulfborg, taget inden for det seneste år. Fra Ulveatlas.dk.

Skyd, grav og hold kæft: Jyske ulve forsvinder, når jagtsæsonen går ind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Halvdelen af de indvandrede ulve i Danmark er pist forsvundet. Alle fire er fordampet fra jordens overflade, mens deres territorier har været befolket af riffelbevæbnede jægere.

Natur: "Skyd, grav og hold kæft". Det er blevet mantraet blandt de mest ivrige ulvemodstandere, der samles i lukkede grupper på Facebook og blandt andet deler opskrifter på, hvordan man bedst skjuler sine spor, hvis man skyder en fredet ulv. Der er indikationer på, at nogle kan have haft held med at skjule deres spor grundigt.

Af de otte ulve, som vi ved er indvandret til Danmark siden 2012, er der blot tre tilbage.

To af dem har fundet sammen i et par og fik sidste år otte hvalpe i området omkring Ulfborg, og den sidste strejfer stadig rundt alene. Og en blev fundet død af sygdom i Thy i slutningen af 2012.

De sidste fire indvandrede ulve er ikke blevet set i mellem knap to og fire år. Sidste observation af alle fire har været i juli eller august måneder.

- Den helt nøgterne konklusion er, at de er døde uden at være blevet fundet, og vi kan ikke udelukke, at de er blevet nedlagte, siger Peter Sunde, seniorforsker fra Nationalt Center for Miljø og Energi, der sammen med Naturhistorisk Museum kortlægger ulvens færden i Danmark for Miljøstyrelsen.

Han understreger over for avisen Danmark, at hvis ulvene var udvandret igen, er systemet omkring opsamling af observationer i Nordtyskland så godt, at de ville være blevet registreret.

De fire forsvundne ulve
Nationalt Center for Miljø og Energi og Naturhistorisk Museum kortlægger løbende ulvens færden i Danmark. I januar kom rapporten "Ulve i Danmark 2012-2017", og den bliver hvert kvartal fulgt op af aktuelle statusrapporter. Her er, hvad vi ved om de fire indvandrede ulve, som er forsvundet:1. Thyulvens halvbror

Har samme mor som Thy-ulven, der blevet fundet død af naturlige årsager i slutningen af 2012. Blev først observeret i Danmark i 2013. Sidst observeret med DNA-spor 31. juli 2014.

2. Oksbøl-ulven

I Danmark fra 2015. Formentlig en hanulv. Sidst observeret med DNA-spor 12. juli 2015.

3. Den midtjyske hanulv

I Danmark fra 2015. Sidst observeret på vildtkamera i Midtjylland 10. august 2016.

4. Den unavngivne

Man har sikre DNA-profiler på syv indvandrede ulve, men observationer på vildtkameraer viser med stor sandsynlighed, at der har været en ottende. Den er sidst observeret med ekskrementfund i Norddjurs Kommune 8. august 2014.

Læs mere om dokumentation af ulvens færden på Ulveatlas.dk.

Forsvinder om efteråret

Bo Håkansson, der er biolog og seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening og sidder i Vildtforvaltningsrådets ulve-arbejdsgruppe under Miljøministeriet, tror heller ikke meget på, at de fire ulve er døde naturligt

- Hvis ikke de er blevet gravet ned eller på anden måde tilintetgjort, ville vi have fundet resterne af dem, siger han til avisen Danmark.

- Vi må bare konstatere, at i hvert fald en ulv er blevet skudt ulovligt (en af de otte hvalpe ved Ulfborg, red.), og at der er rigtigt mange, der i diverse foraer snakker om, hvad de vil gøre, og hvad de har gjort. Derfor har vi en ret solid bekymring for, at de er blevet skudt, siger Bo Håkansson.

- Er du overhovedet i tvivl om, at en eller alle disse fire ulve er blevet skudt?

- Det er vigtigt for mig at understrege, at vi har stor respekt for, hvordan Danmarks Jægerforbund har ageret i forhold til nedskydningen af ulven ved Ulfborg og de mærkelige ting, ulvemodstanderne skriver. Men vores tanke er, at det er svært at udelukke, at det er nogle kvajpander med adgang til våben - jeg vil ikke kalde dem jægere - som har skudt ulvene. Det er en reel og begrundet frygt, vi har.

- Er det tilfældigt, at ulvene forsvinder om efteråret?

- Nej, det er påfaldende, at der er sammenfald med, at jagten indledes i efteråret (1. september, red.), hvor det ikke vil vække undren, hvis der bliver hørt skud, siger Bo Håkansson til avisen Danmark.

Fire forklaringer

Heller ikke formanden for Miljøministeriets Vildforvaltningsråd Jan Eriksen er meget i tvivl om, at de fire ulve er døde. Han lister fire forklaringsmuligheder for deres forsvinden: Udvandring, påkørsel, naturlig død, krybskytteri.

- Den klart mindst sandsynlige er udvandring, siger Jan Eriksen til avisen Danmark.

- Hvad er den mest sandsynlige af de andre tre?

- Her trækker jeg formandskortet og siger, at det vil jeg ikke forholde mig til. Risikoen for at nogle har skudt dem, kan jeg ikke afvise, men jeg kan heller ikke afvise de andre forklaringer.

- Tror du, at det er tilfældigt, at de forsvinder om efteråret?

- Når nu en af mulighederne er selvtægt, er det klart, at jagtsæsonen er om efteråret. Det konstaterer jeg bare. Og her kommer jeg ikke til at gå længere, fordi jeg skal indtage en balanceret rolle som formand for Vildforvaltningsrådet.

- Er det ikke tæt på usandsynligt, at alle fire er enten døde naturligt eller i trafikken, når vi ikke har fundet bare en af dem?

- Jeg ved det ikke, men hvor ville det dog være dejligt, hvis vi havde fundet bare en af dem, siger Jan Eriksen.

Claus Lind Christensen er formand for Danmarks Jægerforbund og sidder også i Miljøministeriets Vildforvaltningsråd. Han siger til avisen Danmark:

- Der foreligger ikke nogen fakta på nuværende tidspunkt, og da der ikke foreligger nogen fakta, kan vi ikke udtale os om hvad status er på ulvene i Danmark. Det overlader vi til forskerne.

Skyd, grav og hold kæft: Jyske ulve forsvinder, når jagtsæsonen går ind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce