En udlejer kan få adgang til sin ejendom, hvis han har mistanke om, at lejer laver noget ulovligt. Ifølge Sammenslutningen af private udlejere er det vigtigste, når man udlejer sin bolig, at lejekontrakten er i orden.

Inden for den seneste måned har politiet fundet to skunklaboratorier alene på Fyn. I begge tilfælde er skunken blevet dyrket på en udlejet grund, hvor udlejer ikke har vidst noget om, hvad der foregik.

Men hvad gør man som udlejer, hvis man har en fornemmelse af, at ens lejer gør noget, han ikke må?

- Hvis man har en mistanke om, at der foregår noget ulovligt i den ejendom, man lejer ud, må man varsle lejer, at man vil have adgang til en besigtigelse af lejemålet, fortæller Mark Jensen, indehaver af Sammenslutningen af private udlejere (Sapu), som rådgiver private udlejere, og fortsætter.

- Hvis man konstaterer, at der foregår noget ulovligt i lejemålet, skal man selvfølgelig have ophævet lejemålet med det samme, og så vil jeg mene, at man som udlejer har pligt til at melde det til politiet.

Mark Jensen understreger dog, at der skal være tale om en begrundet mistanke, før man som udlejer kan gøre krav på at tjekke et lejemål. Det kan for eksempel være, at en nabo eller en anden har set noget mistænkeligt foregå på ejendommen.

Lejekontrakten er det vigtigste

Men kan man overhovedet gøre noget som udlejer for at undgå at få en lejer, som gør noget ulovligt?

- Det er begrænset, hvor mange muligheder man har for at imødegå det her. Det er svært at lave et baggrundstjek, der giver en eller anden form for garanti mod, at ens lejer kunne finde på at gøre noget ulovligt i ens lejemål, siger Mark Jensen.

Han fortæller, at man kan tjekke en lejer i deres register - den såkaldte Sapuliste. Derudover kan man bede om en straffeattest, men det er ikke sikkert, at en lejer vil give sådan en, uanset om den er ren eller uren.

Ifølge Mark Jensen skal udlejere dog især fokusere på at få lavet en god kontrakt med lejer.

- Det mest væsentlige er, at den kontrakt man laver med den pågældende lejer, sikrer en som udlejer. Det er både i forhold til, at man sikrer sig, at lejekontrakten er skrevet korrekt, og at man får opkrævet depositum og forudbetalt leje, så man har så meget økonomisk sikkerhed fra lejer som muligt.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Endnu et skunklaboratorium fundet på Fyn

Endnu et skunklaboratorium fundet på Fyn

2415 planter fundet: Skunkdyrkere sunket i jorden

2415 planter fundet: Skunkdyrkere sunket i jorden

8
Stort skunk-fund: Over 2400 planter fundet på Midtfyn

Stort skunk-fund: Over 2400 planter fundet på Midtfyn