Fredag den 24. februar er det skuddag, og ifølge gammel skik, så må kvinderne fri den dag - får de nej skal manden give dem 12 par handsker.
Er du mand og drømmer din kæreste om hvid kjole og glat ring, så kan det være, at hun falder på knæ og frier fredag den 24. februar.

Ifølge en gammel skik, så må kvinder nemlig fri til deres udkårne, når det er skudår hvert fjerde år. Og det er det i 2012.

I gamle dage var der nemlig kun 23 dage i kalenderen, og for at få kalenderen og årstiderne til at passe sammen, indførte Julius Cæsar en ekstra dag hvert fjerde år 45. f. kr.

Skikken indeholder også den regel, at hvis manden afslår, så skal han forære kvinden 12 par handsker eller strømper. Man har dog også mødt andre krav om en silkekjole.

Historie fra skotland

Der er flere historier, der fortæller hvordan skikken opstod.

En af dem kan findes i middelalderens Skotland. Her dekreterede dronning Margaret i 1288, at alle kvinder "af både høj og lav byrd" måtte fri til deres udkårne på skuddagen.

Hvis manden kunne dokumentere at han allerede var trolovet kunne han frit afslå.

Hvis historien er korrekt, så har dronning Margaret ikke været gammel. Hun er født i 1283, og derfor kun været fem år gammel, og har derfor næppe selv taget initiativ til loven.

Sankt Patrick og Sankt Brigid

En anden historie fra det 5. århundrede fortæller, at det var de to irske helgener Sankt Patrick og Sankt Brigid, der var abedisse i Irlands første nonnekloster.

Ifølge legende så skulle Brigid have beklaget sig over, at hendes kvinder skulle vente længe på friere, hvis tilbud om ægteskab kunne åbne klosterets døre. Derfor tilbød Patrick, at kvinderne måtte fri hvert syvende år. Til sidst blev de dog enige om, at kvinderne måtte fri på skudåret.

Historien fortæller yderligere, at Brigid efterfølgende friede til Patrick, som afslog, fordi han ikke vil bryde cølibatet. Som en trøst forærede Patrick et lille kys og en silkekjole til Brigid, som et plaster på såret.

Denne historie stemmer dog ikke helt med, at Patrick normalt angives at have levet fra 387 til 461 og at Brigid grundlagde sit kloster omkring 470.

(Kilde: historie-online.dk)
  • Fyns Amts Avis

Mere om emnet

Se alle
6
Født den 29. februar: - Det bliver nok sjovere når hun bliver ældre

Født den 29. februar: - Det bliver nok sjovere når hun bliver ældre

7
Svendborg: Blot 14 år og borgmester

Svendborg: Blot 14 år og borgmester

Blærerøven: Kvinder skal kun fri på skuddagen

Blærerøven: Kvinder skal kun fri på skuddagen