Skolelærere har droppet computeren

Katja Kok og Torben Jeppesen er begge lærere på Rosengårdskolen i Odense og deres bærbare computere er fire år gamle og nærmest værdiløse. Valget om at lade computerne blive på skolen har i deres tilfælde ikke været så svært.
Foto: Peter Leth-Larsen

Skolelærere har droppet computeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

9 ud af 10 lærere har afleveret deres bærbare computer tilbage til skolen, så de slipper for at betale multimedieskat. Absurd at betale skat af arbejdsredskab, mener lærere.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i fuld gang med sit 360 graders eftersyn for at skabe fremtidens folkeskole. Samtidig vender skolelærere ryggen til den moderne teknologi, som kan hjælpe den danske folkeskole op i verdenseliten.

I Odense Kommune har 90 procent af lærerne leveret deres bærbare computer tilbage til skolen, viser en undersøgelse, som Odense Lærerforening har foretaget.

Ved at aflevere det nye elektroniske arbejdsredskab slipper lærerne for at betale en multimedieskat af 3000 kroner.

Absurd skat

Og lærerforeningens formand, Anne-Mette Kæseler Jensen, forstår godt, at kollegaerne siger nej til at betale skat af et arbejdsredskab.

- Det svarer til, at tømreren skulle betale skat for at bruge sin skruemaskine, siger hun.

- Skatten virker absurd i et land, hvor man satser på it-udvikling i skolerne. Det her skubber udviklingen tilbage, siger lærer-formanden.

I Odense Kommune betaler lærerne i forvejen selv for deres internet-opkobling og printer. Derfor synes de ikke, det er rimeligt, at de skal betale skat for at få lov at bruge en tre-fire år gammel arbejdscomputer hjemme.

- Skatten overstiger jo langt det, computeren er værd, siger lærer Katja Kok, der er lærer på Rosengårdskolen i Odense.

Hendes bærbare computer samler nu støv i et aflåst rum i stedet for at blive brugt til forberedelse af moderne undervisning på smartboard.

Levn fra industrisamfundet

Billedet er det samme over hele landet, og formanden for landets skoledirektører ser multimedieskatten som et skridt tilbage:

- Skatten bygger på et gammeldags skel mellem arbejde og fritid. Det er begrebsbagage tilbage fra industrisamfundet, og det passer slet ikke til en moderne arbejdsplads, siger Klaus Majgaard, der er formand for Børne- og Kulturchefforeningen og direktør for skoleområdet i Odense.

- Multimedieskatten er en alvorlig hindring i vores arbejde med at udvikle og opruste på it-området i skolerne, siger han.

De arbejdsgivere, der om få år skal ansætte skoleeleverne, ser også problemer i lærernes teknologiske tilbageskridt. Multimediskatten er et misfoster, mener Dansk Erhverv, der repræsenterer 20.000 virksomheder inden for blandt andet handel, rådgivning og logistik:

- Ingen tvivl om, at det har en negativ indvirkning på læringen i fremtidens skole. Multimedieskatten er en tåbelig og generende bremse på vores vigtigste råstof i det vidensamfund, vi skal leve af i fremtiden, siger skattechef Bo Sandberg fra Dansk Erhverv.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) er ærgerlig over, at lærerne afleverer deres computere i stort tal:

- Det er jeg ked af, for det giver god mening at bruge dem både på arbejdet og hjemme. Men lærerne er i deres gode ret, så der er ikke noget at stille op, siger ministeren.

Han peger på, at lærerne har fået en skattelettelse, som er større end den ekstra skat, de nu er pålagt.

Skolelærere har droppet computeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce