Penkowa kan beholde en hædersgave på 200.000 kroner, for vi kan ikke kradse pengene ind, siger universitetet.
Milena Penkowa må aflevere sin EliteForsk-pris tilbage i vanære.

Til gengæld beholder den bedrageridømte hjerneforsker det klækkelige pengebeløb, der fulgte med prisen som personlig hædersgave.

Det drejer sig om 200.000 kroner.

Det bliver i stedet hendes tidligere arbejdsgiver, Københavns Universitet, som må til lommerne og betale pengene tilbage til Videnskabsministeriet på Penkowas vegne.

Og læreanstalten kan ikke sende regningen videre til deres tidligere superforsker. For det er Københavns Universitet, som begik den fejl at indstille hende til EliteForsk-prisen.

- Som jeg har forstået det, er der ikke mulighed for at kradse pengene ind fra Penkowa, siger universitetets bestyrelsesformand, Niels Strandberg Pedersen, til Ritzau.

- Der er lavet en juridisk vurdering, som siger, at vi ikke kan indrive pengene fra hædersgaven, tilføjer han, men lover dog at undersøge sagen nærmere.

Praktisk foregår tilbagebetalingen ved, at Videnskabsministeriet modregner de 200.000 kroner, når de næste gang giver tilskud til Københavns Universitet.

- Det er Københavns Universitet, der har foretaget et fejlskøn og derfor er det ikke Penkowa, som man kan gøre krav gældende over for, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

Det har torsdag ikke været muligt at få en kommentar fra Milena Penkowa selv.

Mere om emnet

Se alle

Milena Penkowa får oprejsning af udvalg

Straffesag mod Milena Penkowa afgøres i september

Milena Penkowa er nu tiltalt for grov dokumentfalsk

Milena Penkowa er nu tiltalt for grov dokumentfalsk