Skat suspenderer al automatisk inddrivelse af gæld


Skat suspenderer al automatisk inddrivelse af gæld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skat suspenderer al automatisk inddrivelse af gæld via det skandaleramte it-system EFI.

På baggrund af en færdig delrapport fra Kammeradvokaten har Skat besluttet at stoppe den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI.

Det sker efter, systemet har opkrævet gæld, der egentlig var forældet.

- Hverken Skat eller jeg som skatteminister kan leve med, at inddrivelsen foregår på et ulovligt grundlag, og derfor er det en nødvendig beslutning at suspendere den automatiserede inddrivelse via EFI, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

EFI-systemet har været forsinket ad flere omgange de seneste 10 år, og problemerne med EFI er fortsat, efter det blev taget i drift i 2013.

Systemet er både blevet kritiseret for ikke at opkræve gæld og senest for at opkræve gæld, som egentlig var forældet.

Dermed er borgernes retssikkerhed blevet sat tilside, og der har været nævnt eksempler på, at Skat via systemet har tilbageholdt løn fra danskere, som ikke længere skyldte penge til Skat.

I december sidste år blev konsulentfirmaet Accenture og Kammeradvokaten sat til at gennemgå it-systemet EFI. Det samlede analysearbejde er ikke endeligt afsluttet.

Skatteministeriet har imidlertid modtaget en delanalyse fra Kammeradvokaten, som konkluderer, at der via systemet gennemføres ulovlig inddrivelse.

På denne baggrund konkluderer Kammeradvokaten, at Skat er forpligtet til straks at indstille al automatisk inddrivelse foretaget af EFI.

Ifølge skatteministeren er der igangsat et arbejde med at undersøge, om fejlene i EFI kan rettes. Når det er afklaret, skal der tages endelig stilling til EFI-systemets fremtid.

Derudover skal det blandt andet afklares, om eventuelle uretmæssigt inddrevne krav skal tilbagebetales, og hvad der skal ske fremover på inddrivelsesområdet.

Karsten Lauritzen har dog ikke store forhåbninger om, at EFI vil være en troværdig og effektiv måde at inddrive Skat på. Dermed vil staten formentlig gå glip at skatteindtægter, mens systemet ændres:

- Suspenderingen kan ikke undgå at få konsekvenser for inddrivelsesaktiviteten, og omfanget er lige nu ved at blive afdækket. Når de endelige analyser er klare, skal der tages stilling til konsekvenserne, og hvordan vi kommer videre.

- Jeg må dog allerede nu sige, at jeg har svært ved at se, at EFI bliver det bærende element i inddrivelsen i de kommende år, siger skatteministeren.

Suspenderingen vil gælde, indtil der er fundet en alternativ metode til at inddrive restancer, eller EFI's funktioner er blevet gjort lovlige.

Indtil da vil inddrivelsen i vidt omfang foregå via manuel sagsbehandling og kun i begrænset omfang understøttet af it-systemer.

Skat suspenderer al automatisk inddrivelse af gæld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce