Se kort: Så mange dårlige betalere er der i din kommune

Der er generelt færre danskere, der står registeret i RKI. På Langeland er 6,34 procent dog registeret som dårlige betalere. Kommunen er blandt de 10 hårdest ramte kommuner i landet. FOTO: Scanpix/Bax Lindhardt

Se kort: Så mange dårlige betalere er der i din kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er generelt færre dårlige betalere i Danmark. Middelfart er den fynske kommune, der har færrest dårlige betalere per indbygger. Langeland er dog fortsat blandt de 10 hårdest ramte kommuner i hele landet.

Der er meget, der tyder på, at danskerne generelt er blevet bedre til at håndtere deres privatøkonomi. Antallet af personer, der er registeret som dårlige betalere i gældsregisteret RKI, er faldet for fjerde år i træk.

Det viser nye tal fra analysevirksomheden Experian, der driver RKI.

På Fyn er der færrest dårlige betalere per indbygger i Middelfart Kommune. Her står 4,03 procent af indbyggerne registeret i RKI. De skylder i snit 68.624 kroner.

Værst ser det igen i år ud på Langeland, hvor 6,34 procent står registeret i RKI med en gæld på gennemsnitligt 56.982 kroner. Langeland er på 10. pladsen over de kommuner med fleste skyldnere i RKI.

Generelt går det dog den rigtige vej. Det seneste år er den samlede gæld for samtlige RKI-registreringer i Danmark nedbragt med mere end 1 milliard kroner.

Og det kan der være flere forklaringer på, mener Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea.

- Vi ser en generel vækst i økonomien og har over en årrække oplevet, at beskæftigelsen bare er tornet i vejret. Det betyder, at flere kan betale deres regninger i den rækkefølge, som de falder. Når man bliver registeret i RKI, er det ikke fordi, man ikke ønsker at betale sine regninger, men fordi man ikke kan. Så denne udvikling er et tegn på, at flere har fået tilstrækkeligt med penge mellem hænderne, forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Flere ældre skyldnere

Men det er ikke alle, det går lige godt for. Antallet af ældre, der er registreret i RKI, stiger, som den eneste aldersgruppe, for fjerde år i træk. Siden 2015 er der kommet 2500 flere over 60 år i RKI.

Det er dog ikke alarmerende, mener Ann Lehmann Erichsen.

- Generelt kan man sige, at de ældre ikke skylder så mange penge væk som de yngre. Men når der alligevel er en vækst blandt denne aldersgruppe, kan det skyldes, at man er blevet ramt af sygdom eller skilt i en sen alder og har svært ved at sidde i huset. Det er ikke alle steder i landet, hvor det er lige nemt at komme af med husene, som det for eksempel er i København, siger hun.

Står man pludselig i en situation, hvor man af den ene eller anden grund ikke kan betale sine regninger, gælder det om at se sine problemer i øjnene, råder Ann Lehmann Erichsen.

- Det er aldrig en god idé at putte med det. Gå ned i din bank og snak med dine kreditorer, hvis du kan se, at din økonomi er på vej ned af bakke. Ofte er der nogle muligheder, som man ikke selv er klar over. Under alle omstændigheder kan de hjælpe med, hvilke regninger, der skal prioriteres, og hvilke der måske kan udsættes.

Alle kan nemlig komme i økonomiske vanskeligheder, mener hun.

- Livet er uforudsigeligt, og man kan ikke planlægge sig ud af alting. Pludselig kan man blive syg eller skilt, eller man kan stå med et hus, som ikke var så nemt at renovere eller komme af med, som man selv troede. Hvis vi skulle tage højde for alle scenarier, så kunne vi slet ikke leve. Så alle kan med andre ord ende i RKI.

RKI-registeret er kendt af de fleste danskere, og en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber bruger RKI til at registrere personer og virksomheder, der ikke betaler deres regninger. En registrering i RKI har blandt andet indflydelse på ens muligheder for at optage lån og købe på afbetaling. Det er en virkelighed for 212.000 personer, som ved udgangen af 2017 stod registreret i RKI. Det svarer til 4,6 procent af den danske befolkning.

Se kort: Så mange dårlige betalere er der i din kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce