Sass: Statslån til almene boliger går over vigtig grænse

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, retter en krads kritik mod et forslag fra regeringen, der skal sikre billigere lån til almene boliger.

Sass: Statslån til almene boliger går over vigtig grænse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokratiet er dybt skeptisk over et forslag om at lade staten yde lån til almene boliger.

Socialdemokratiets gruppeformand, tidligere erhvervsminister Henrik Sass Larsen, er dybt forundret over regeringens forslag om at lade staten overtage 90 procent af udlånet til den almene boligsektor.

- Hvis man tager det skridt, at staten skal agere bank, så er man gået over en meget væsentlig grænse, udtaler han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Og man må spørge sig selv, hvad er så næste skridt? En statslig bank for billån? For regeringens logik kan man jo lægge ned over mange områder.

Forslaget om statslån til den almene sektor skabte tidligere på sommeren stor debat internt i regeringspartiet Venstre. Forslaget er uliberalt, lød kritikken.

Idéen var også oppe at vende, da Sass Larsen var erhvervsminister. Men den daværende regering fravalgte det, fordi det blev vurderet som meget usikkert.

Hvis staten yder lån til den almene sektor, vil den kunne tilbyde en lavere rente, fordi staten kan låne penge til en lavere rente, end realkreditinstitutterne kan.

Derved vil staten faktisk spare penge, fordi den vil skulle yde et lavere tilskud til de almene boliger.

Derfor ser transportminister Ole Birk Olesen (LA) ikke noget problem i, at staten med denne manøvre fortrænger private realkreditvirksomheder fra et stort forretningsområde.

- Selvfølgelig vil realkreditten have så mange kunder som muligt, men den har jo ikke krav på at låne penge ud til den almene boligsektor, sagde han til Ritzau, da han præsenterede forslaget.

Det oprindelige forslag lød på, at staten skulle overtage alle lån. Men efter den kraftige interne kritik i Venstre er der blevet indgået et kompromis om, at staten overtager 90 procent af lånene.

Samtidig med, at Sass altså langer ud efter dette modererede forslag, præsenterer realkredittens talerør, Finans Danmark, et alternativt forslag.

Staten bør lade lånene blive hos realkreditselskaberne, men med en statsgaranti i ryggen, lyder forslaget fra viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen.

- Fordelene er, at man opnår samme besparelse, og så fastholder man en fuld markedstest af, om der skal gives et lån, samtidig med at der er en sund konkurrence mellem selskaber, da de almene boligselskaber selv kan vælge, hvilket realkreditselskab de vil bruge, siger hun til Finanswatch.

Sass: Statslån til almene boliger går over vigtig grænse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce