Både fugle, kattekillinger, harekillinger, mus og rotter kan have søgt ly i de store bunker af grene, som er samlet til aftenens sankthans.

Når vi i aften tænder bål og fejer sankthans, er der risiko for at andet og mere end grene, kviste og hekse bliver futtet af.

Det kolde forår gør, at mange dyr yngler senere end normalt. Og derfor skal man passe på fuglereder og dyreunger i bålet i aften.

Det siger naturvejleder i Naturstyrelsen Sønderjylland Trine Sørensen til DR Syd.

- Mange dyr kan yngle lidt senere i år, fordi det har været så koldt, som det har været. Derfor kan der være en del smådyr, som synes, at sådan en bunke grene og kviste er et herligt sted at gemme sig og bygge rede til ungerne, siger Trine Sørensen.

Naturvejlederen fortæller, at både fugle, kattekillinger, harekillinger, mus og rotter kan søge ly i de store bunker af grene, som folk har samlet til aftenens bål.

- Og især pindsvin kan finde på at skjule sig i et Sankt Hans bål netop nu. For det er faktisk lige på dette tidspunkt, at de får unger. Så pindsvin kan godt have fået unger inde i sådan en lille hyggelig rede, som så bliver futtet af i aften, siger Trine Sørensen.

Naturvejlederen har flere gode råd til, hvordan man undgår at sætte ild til dyrene i aften.

- Regel nummer et er, at man skal lave bålet så sent som muligt. Helst først på selve dagen eller dagen før. Man skal ikke samle grene gennem flere uger, siger Trine Sørensen.

Har man allerede bygget sit bål op for flere uger siden, så er det en god ide at forsøge at undersøge bålet for dyr.

- Man kan prøve at flytte grenene og se, om der er små fuglereder eller dyr derinde. Man kan også stikke pinde ind i bålet og på den måde måske jage nogle dyr ud, siger Trine Sørensen.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
1
Gode råd: Vær forsigtig med bålet sankthansaften

Gode råd: Vær forsigtig med bålet sankthansaften

Hækken skal under sankthans-bålet

Hækken skal under sankthans-bålet