Sager om dyre-mishandling skrinlægges

Grisenes velfærd er på spil efter ny dom.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Sager om dyre-mishandling skrinlægges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En principiel dom fra Vestre Landsret får nu myndighederne til at skrinlægge en stribe af planlagte retssager mod landmænd.

I juni fik fire svineproducenter landsrettens ord for, at de ikke - sådan som byretten ellers havde afgjort - kan straffes med bøde for at have leveret søer med skuldersår.

Derfor skrinlægges en række sager. Samtidig kræver mindst 150 svineproducenter pengene tilbage for bøder, de allerede har betalt.

Umiddelbart efter den principielle dom blev 75 verserende sager om netop skuldersår sat i bero hos anklagemyndighederne i de respektive politikredse. Og nu er sagerne ved at smuldre endegyldigt, vurderer advokat Uffe Baller.

Dommen er en tikkende bombe

- Foreløbig er sigtelserne frafaldet i ti konkrete sager. Det er et udtryk for, at man har taget dommen i landsretten til efterretning, og derfor er jeg også overbevist om, at det ender med at alle 75 sager trækkes helt tilbage, siger advokaten Uffe Baller til P4 Fyn.

Dermed har dommen fra Vestre Landsret vist sig at være en tikkende bombe under myndighedernes jagt på lovovertrædelser i svinestien.

150 sager skal måske gå om

Ud over de verserende sager, som nu altså ser ud til at blive opgivet, så er mindst 150 svineproducenter nemlig i færd med at få deres forlængst afgjorte sager om skuldersår genoptaget.

- De føler sig dømt på et forkert grundlag, og nu ønsker de deres bøder tilbagetalt og deres navne renset, siger Uffe Baller.

Han siger, at en bøden for skuldersår typisk ligger på 5000-10000 kroner, men det virkelige problem er, at landmændene bagefte risikerer at blive trukket i hektarstøtte.

- Derfor er det vigtigt for dem at blive renset, siger advokaten.

500-800 sager på fem år

Landsforeningen Danske Svineproducenter vurderer, at der over de seneste fem år er blevet indgivet mellem 500 og 800 politianmeldelser om skuldersår.

- Selv om vi ikke ved, hvor mange af disse sager, der har ført til domfældelser og bødeforlæg, så føler jeg mig overbevist om, at der kommer flere landmænd på banen med krav om at blive renset. Et kvalificeret bud kunne være, at der kommer yderligere 150 sager, siger direktør Hans Aarestrup.

Forening fortørnet over beslutning

I Dyrenes Beskyttelse raser dyrlæge Ole Caspersen over situationen.

- Det er katastrofalt for dyrevelfærden og jeg synes virkelig, at det er uklædeligt, hvad svinebranchen her er i færd med, siger han.

Sager om dyre-mishandling skrinlægges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce