Sagen kort


Sagen kort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

25. juli afgør EF-domstolen den såkaldte Metock-sag: Fire afviste afrikanske asylansøgere får lov til at blive familiesammenført med deres hustruer i Irland.

EF-domstolens begrundelse er, at de fire hustruer er EU-borgere i andre lande end Irland, og at det derfor vil være et brud på EU's regler om fri bevægelighed, hvis de fire kvinder ikke kan bo med deres mænd i Irland.

EF-domstolen har i tidligere sager lagt til grund, at ægtefællen opholdt sig lovligt i Europa. I denne sag henviser domstolen dog til det direktiv om arbejdskraftens fri bevægelighed, som EU-landene vedtog i 2002, hvor det ikke står nævnt nogle steder, at lovligt ophold er en betingelse. Regeringen siger, at den ikke gjorde indvendinger mod direktivet i 2002, fordi den regnede med, at 'lovligt ophold' fortsat var retsgrundlaget, selvom det ikke stod direkte.

I Danmark falder dommen lige ned i den verserende sag om, hvorvidt Udlændingeservice har vildledt folk om, at de kun behøver at bosætte sig i Sverige i 2-10 uger for at kunne bruge EU's regler om fri bevægelighed til at komme til Danmark med deres udenlandske ægtefælle.

Ombudsmanden har valgt at gå ind i denne sag af egen drift. Han har bedt Udlændingeservice om en hurtig redegørelse, og i slutningen af august skal han mødes med Udlændingeservice og diskutere redegørelsen.

Sagen kort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce