Sådan vil Socialdemokratiet hjælpe provinsen


Sådan vil Socialdemokratiet hjælpe provinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokratiet fremlægger onsdag et nyt udspil, der skal skabe nyt liv i landdistrikterne og fjerne gabet mellem borgere og stat. Læs her, hvad S går til valg på:

1. Flere uddannelser uden for de store byer
For ti år siden var der 140 landbetjente i Danmark - nu er der blot cirka 20 tilbage. En af dem er Per Nielsen, der netop har fejret 40-års jubilæum og er landbetjent i Tønder. Står det til Socialdemokratiet, kommer han til at få en del nye kolleger. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Socialdemokratiet vil flytte de såkaldte velfærdsuddannelser ud fra de store byer og ind i landdistrikterne - det kan f.eks. dreje sig om uddannelsen af lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere. De vil også forpligte erhvervsuddannelserne til at oprette grundforløb uden for byerne og skære i støtten til de store bygymnasier for at sikre elevgrundlaget for gymnasierne i de mindre samfund.

2. Mere synligt politi

Siden politireformen i 2007 er næsten en tredjedel af landets politistationer blevet lukket, og landbetjenten er blevet en uddøende art. S vil genetablere 20 nye nærpolitistationer - 10 på hver side af Storebælt - de vil genopfinde landbetjenten i en "moderne" udgave, de vil indføre mobile politisationer, der kan køres ind i lokalområder, og de vil have lokalt politi i belastede boligområder.

3. Flere små sygehuse

På ti år er der lukket 25 mindre sygehuse i Danmark. Nogle af dem skal tilbage, hvis det står til S. Partiet vil bruge et trecifret millionbeløb på nye nærhospitaler, men er ikke konkret på antallet. - Jeg forestiller mig mere end ti, men jeg har ikke et præcist antal, siger Mette Frederiksen til DR.

4. Velfærden skal tættere på

Efter kommunalreformen, der gjorde 238 kommuner til 98, har mange byer oplevet en centralisering ind mod den nye og større kommunes hovedby. Det vil S modvirke ved at oprette lokale velfærdscentre i de mindre byer. Centrene skal have funktioner som jobcenter, bibliotek, borgerservice, medicinudlevering, sundhedsklinikker og udlevering af post og pakker.

5. Flere rønner skal rives ned

Det vurderes, at der er 10-22.000 nedrivningsparate huse i Danmark. Mange af dem står og trækker herlighedsværdien i landsbyer ned og gør det svært for de små samfund at tiltrække nye borgere. I dag er der afsat 115 millioner kroner om året til at rive de huse ned. Det beløb vil S fordoble. S vil også sætte ind over for boligspekulanter, der opkøber og udlejer de nedrivningsparate ejendomme til udsatte familier.

6. Der skal være lighed i lånevilkår

Det er vanskeligere at få adgang til boliglån i landdistrikterne end i byerne. S vil nedsætte et udvalg, der sammen med realkreditsektoren skal finde ud af, hvordan der bliver skabt større geografisk lighed på boligmarkedet.

Sådan vil Socialdemokratiet hjælpe provinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce