Mange unge kender ikke deres rettigheder på en arbejdsplads. Her følger 10 gode råd til, hvordan du får det optimale ud af dit job
Det er rart at tjene penge. Men for tusindvis af unge bliver det en rigtig dårlig oplevelse at komme ud på arbejdsmarkedet, fordi de bliver snydt for den løn eller behandling, de har krav på på deres arbejdsplads.

Læs her 10 tip til, hvordan du får de bedste arbejdsbetingelser.

Tjek din arbejdsplads

Du bør tjekke, om din kommende arbejdsplads har overenskomst - altså om de har lavet en aftale med fagforeningen om størrelsen af løn, om fridage, om arbejdstider, om opsigelsesvarsel og meget mere.

Ansættelseskontrakt

Hvis du er blevet ansat og skal arbejde mindst otte timer om ugen, har du krav på en ansættelseskontrakt, der indeholder alle oplysninger om jobbet. Den kontrakt skal du have i hænderne inden en måned, ellers kan din arbejdsgiver få en bøde.

Fagforening

Meld dig ind i en fagforening. Du er langt bedre stillet, hvis du har en fagforening i ryggen, og er du under 18 år, kan du melde dig ind meget billigt.

Løn

Sørg for, at du får den løn, du er berettiget til. Hvis er medlem af en fagforening, er der regler for, hvad du som minimum skal have i timen. På www.jobpatruljen.dk kan du se nøjagtigt, hvad lønsatserne er for de enkelte overenskomster.

Feriepenge

Udover din løn har du krav på 12,5 procent i feriepenge af hver krone, du tjener. Det er ulovligt, hvis din arbejdsgiver siger, at din løn er inklusiv feriepenge.

Arbejdstid

Er du imellem 13-14 år, må du max arbejde syv timer om dagen og max 35 timer om ugen. Du må ikke have natarbejde. Er du imellem 15-17 år, må du max arbejde otte timer om ugen og max 40 timer om ugen. Du må heller ikke have natarbejde, medmindre du arbejder i et bageri. Her må du gerne starte din arbejdsdag kl. 4.

Alle under 18 har krav på 30 minutters pause, hvis arbejdsdagen er over 4,5 timer.

Arbejdsmiljø

Din arbejdsgiver skal sørge for at lære dig ordentligt op og betale for det nødvendige arbejdstøj. Det gælder for eksempel sikkerhedssko, hvis du arbejder på glatte gulve.

Hvis der er risiko for at blive udsat for eksempelvis røveri på din arbejdsplads, må du ikke arbejde alene.

Hvis du kommer til skade på dit arbejde, skal din arbejdsgiver anmelde skaden inden ni dage. Hvis uheldet skyldes dårlige og ulovlige arbejdsforhold, kan du få erstatning fra din arbejdsgivers forsikring.

Sort arbejde

Lad være med at arbejde sort. Du har ingen rettigheder, får ikke feriepenge og kan hverken få hjælp eller erstatning, hvis der sker en ulykke på dit arbejde. Der er nemlig ingen beviser for, at du har været ansat.

Sygdom

Selvom du kun har et fritidsjob, kan det godt være, at du har ret til sygedagpenge eller løn under sygdom, hvis kommer til skade på dit arbejde eller bliver syg. Du har krav på fuld løn under sygdom, hvis du er ansat under funktionærloven.

Fyring

Hvis du er ansat under en overenskomst, må din arbejdsgiver ikke fyre dig uden grund. Hvis du er blevet fyret, skal du derfor bede om en skriftlig begrundelse for din fyring og derefter tjekke med din fagforening, om fyringen er i orden. Du har ret til at få udbetalt den løn og de feriepenge, du har til gode.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Jensens Bøfhus betaler kvart million for løn-snyd

Jensens Bøfhus betaler kvart million for løn-snyd