Sådan gør de: Politisk analyse er lavet af smalltalk og gryderet

Du skal ikke planlægge din økonomi efter regeringens udspil til en finanslov, lyder rådet fra Elisabet Svane under Det Fynske Folkemøde. Anders Langballe (forrest) er enig. Foto: Michael Bager

Sådan gør de: Politisk analyse er lavet af smalltalk og gryderet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre af landets skarpeste politiske analytikere løftede sløret for, hvordan man får politikerne til at snakke løs.

Det handlede om Christiansborg, politik og journalistik, da de politiske analytikere Anders Langballe (TV2), Jens Ringberg (DR) og Fyens Stiftstidendes egen Elisabet Svane lørdag analyserede løs om dansk politik lige nu under Det Fynske Folkemøde.

Men det handlede også om en nordjysk fodboldklub, en gryderet og om købmandstalegaver. Eller sagt med andre ord om kildepleje og nogle af de listigheder, Christiansborgs journalister tager i brug for at lokke hemmeligheder ud af de folkevalgte. I folkets tjeneste, naturligvis.

Anders Langballe kalder det et rollespil:

- Min tilgang er, at jeg sagtens kan tænke som en DF'er, når jeg snakker med sådan en, og som en fra Enhedslisten, når jeg snakker med sådan en. Min erfaring er, at så glider samtalen bedst, og så får jeg flest oplysninger til brug i mit arbejde. Men det er en slags rollespil, for på overfladen er vi ih og åh så enige, og nogle af politikerne har en fantastisk evne til at spørge til mine børn. Det er utroligt, de kan huske, hvor gamle de er og sådan noget, siger Langballe.

Ens samlede analyse er en stor sammenkogt ret. Man putter hele tiden noget nyt i, hver gang, man har talt med en eller anden.
Jens Ringberg, politisk redaktør, DR
Fakta
Smalltalk om mad, børn og foldbold kan være den nødvendige omvej til vigtig viden om, hvor poltikerne er på vej hen, mener fra venstre Anders Langballe, Elisabet Svane og Jens Ringberg. Journalist Tore Bønke Jeppesen  styrede debatten Foto: Michael Bager
Smalltalk om mad, børn og foldbold kan være den nødvendige omvej til vigtig viden om, hvor poltikerne er på vej hen, mener fra venstre Anders Langballe, Elisabet Svane og Jens Ringberg. Journalist Tore Bønke Jeppesen styrede debatten Foto: Michael Bager

Købmands-smalltalk

Når Elisabet Svane skal bryde isen til en politiker har hun glæde af egenskaber, som hun nærmest er vokset sammen med fra barn:

-Jeg er købmandsdatter fra en landsby, og jeg må sige, at den købmands-smalltalk, min mor brugte i butikken, den fungerer glimrende over for politikere på Christiansborg, siger hun.

Da en kollega engang ville lure, hvordan Svane fik historier ud af en bestemt politiker, stillede hun sig tæt på og lyttede. Og blev overrasket: De snakkede om madopskrifter.  

Jens Ringberg er lidt træt af et af de smalltalk-emner, han ofte må omkring.

-Jeg holder med Aab, og det spørger de tit til. Jeg er faktisk ikke så vild med det for tiden, for det går ad helvede til for min klub, siger han.

Både Svane, Langballe og Ringberg er politiske nørder, som bruger ekstremt meget tid på at forstå, hvor politikken bevæger sig hen, så de kan formidle det videre:

- Ens samlede analyse er en stor sammenkogt ret, siger Jens Ringberg og fortsætter:

- Man putter hele tiden noget nyt i, hver gang, man har talt med en eller anden. Og så forsøger man ind imellem at komme med sin analyse og sige, at jeg mener tingene står sådan og sådan. Det gør man bedst ved hele tiden at forsøge at blive lidt klogere, siger han.

Det handler om, at være tæt på og samtidigt uafhængig og upolitisk. Eller som Elisabet Svane siger:

- Jeg bliver både beskyldt for at være rød og for at være blå.

Mysteriet DF

Og lige nu - i opløbet til en finanslov - er der nok at blive klog på. De tre er ret enige om, at den finanslov, regeringen har spillet ud med, skal man ikke begynde at planlægge sin privatøkonomi efter. Den bliver nemlig meget anderledes, når først Dansk Folkeparti (DF) har fået betaling for at skrive under.

- Det spil, der er i gang nu, er en slags blanding af Hjallerup Marked, hvor man handler, og en skolegård, hvor man driller hinanden, siger Jens Ringberg.

Lige nu er Dansk Folkeparti ved at pille alt det ud af finansloven, som der står Liberal Alliance på, mener han.

Det vil ende med finanslov uden de store skattelettelser, men med flere penge til sundhed, politi og militær er analytiker-panelet enigt om.

Det, som de ikke lige kan lure, er, hvad DF's projekt er på længere sigt. Partiet bevæger sig ind på midten, får indflydelse og gaver, men hvilken statsminister ønsker Thulesen Dahl, når det kommer til stykket?

 

 

Sådan gør de: Politisk analyse er lavet af smalltalk og gryderet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce