Så går forskningen i gang: OUH-læge skal finde ud af, om cannabis lindrer smerter

Overlæge fra OUH får næsten 1,2 millioner kroner til videnskabeligt projekt med opsamling af erfaringer med brugen af medicinsk cannabis. Samtidig er fynske gartnere ved at være klar til at sætte deres produktion af cannabis til medicinsk brug i gang.

Så går forskningen i gang: OUH-læge skal finde ud af, om cannabis lindrer smerter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samtidig med at fynske gartnerier er ved at være klar med storstilet cannabis-produktion, skal overlæge fra OUH på vegne af Sundhedsministeriet undersøge effekten af cannabis som smertelindring.

Fynske gartnerier forudser fede tider, når de inden længe kan igangsætte deres produktion af medicinsk cannabis. Der er investeret flere hundrede millioner kroner i projektet rundt om i fynske gartnerier.

Indtil videre har fynske gartnere haft fokus på at sælge de fremtidige produkter til udenlandske kunder på grund af stor skepsis blandt de danske læger omkring udskrivning af cannabis-produkter. Mange læger er tilbageholdende med at lave recepter på cannabis-produkter. Årsagen er, at læger ikke mener, at der er videnskabelig dokumentation af effekten.

Men nu kan overlæge Søren Sindrup fra Neurologisk afdeling på Odense Universitetshospital måske være med til at ændre på det billede. Han står i spidsen for et projekt, som Sundhedsministeriet har udvalgt som et af to projekter, der skal skabe et videnskabeligt fundament for brugen af medicinsk cannabis.

Bliver smerterne lindret

Formålet med projektet fra OUH er at finde ud af, om der er aktive stoffer i cannabis, som kan give betydende lindring hos patienter, der oplever smerter efter sygdom eller skader på kroppen. Projektet gennemføres ved at opsamle og vurdere de erfaringer, som der allerede er med brug af medicinsk cannabis.

Desuden skal det undersøges, om behandling med cannabis kan ske uden mærkbare mentale bivirkninger. Sundhedsministeriet støtter projektet med næsten 1,2 millioner kroner. Pengene kommer fra de såkaldte satspuljemidler, som Folketingets partier laver aftaler om at uddele til forskellige projekter.

Foruden projektet fra OUH er det et forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital, der er udvalgt og har fået 3,8 millioner kroner i støtte.

Nøje udvalgt

Projekterne fra Odense og Aarhus har begge været igennem en længere udvælgelsesproces.

Vurdering af ansøgernes projekter er foretaget af Innovationsfonden. Og de projekter, som Innovationsfonden fandt støtteværdige, gik efterfølgende videre til den følgegruppe, som Lægemiddelstyrelsen havde nedsat, og som havde til opgave at prioritere mellem de støtteværdige forskningsprojekter.

Følgegruppen bestod af lægefaglige repræsentanter og repræsentanter fra patientforeninger, der har indsigt i forholdene vedrørende brug af medicinsk cannabis. Følgegruppen indstillede, at to ansøgere fik tildelt midler - og Lægemiddelstyrelsen var enig. Herefter traf Sundhedsministeriet den endelige beslutning om at tildele de indstillede projekter satspuljemidler.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby er glad for, at beslutningen om forsøgsvis at udlevere medicinsk cannabis nu bliver fulgt op af projekterne fra Odense og Aarhus.

- Vi igangsatte forsøget med medicinsk cannabis for at afhjælpe patienter, der forgæves havde søgt lindring. Og det er der allerede mange, der har taget imod. Men vi er også nødt til at have en systematisk opsamling af viden og erfaringer. Det kan disse to projekter i høj grad bidrage med, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Så går forskningen i gang: OUH-læge skal finde ud af, om cannabis lindrer smerter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce