S:Mere åbenhed i rabatforeninger


S:Mere åbenhed i rabatforeninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FORBRUGSFORENINGER: Socialdemokraterne vil se på, om rabatforeninger begrænser konkurrencen efter kritik fra HK, Forbrugerrådet og Dansk Handel & Service
Socialdemokratiet vil vurdere, om rabatforeninger med billigere tilbud til særlige grupper begrænser konkurrencen, så der er brug for at skabe større gennemsigtighed og åbenhed. Partiet er dog ikke parat til at forbyde rabatter.

Det siger partiets politiske ordfører Frank Jensen efter krav fra fra HK, Forbrugerrådet og Dansk Handel & Service om forbud mod rabatforeninger og -klubber.

Det gælder f.eks. Lærernes Indkøbscentral (LIC) og Forbrugsforeningen af 1886, som ejes af fagforbund for tjenestemænd samt DJØF og andre fagforeninger eller grupper. LO etablerede sidste år den landsdækkende indkøbsforening Triluma med tilbud for sine 1,4 millioner medlemmer.

Forbrugerrådet advarer mod rabatterne.

- Selv om der er mange medlemmer, er der stadig tale om lukkede foreninger, hvor en begrænset gruppe menesker helt ubegrundet kan handle billigt, bare fordi de tilfældigvis er skolelærere siger afdelingschef Villy Dyhr fra Forbrugerrådet til Ekstra Bladet.

Frank Jensen påpeger, at rabatordninger ikke længere er forbeholdt en lille snæver kreds, men omfatter mange grupper. Derfor er det helt forståeligt, at forbrugerne gerne vil have rabat på f.eks. indkøb, forsikringer, benzin og haveredskaber. Alligevel vil Socialdemokratiet lytte til kritikken fra HK, Forbrugerrådet og Dansk Handel & Service, for rabatter kan skabe følelsen hos almindelige forbrugere af, at de bliver snydt, siger han.

Del i dividenden

- Vi vil sikre gennemsigtighed og åbenhed om rabatter og forhindre en skævvridning af konkurrencen. Forbrugerne bør have den bedste pris og service og undgå mulige negative konsekvenser af rabatter, mener Frank Jensen.

Han understreger, at forretninger længe selv har brugt rabatter - f.eks. har FDB udbetalt dividende til sine medlemmer i mange år. Butikkerne ønsker trofaste og loyale kunder i stedet for tilfældige strøgkunder, siger Frank Jensen.

Forretninger skal skilte, hvis de yder rabat til bestemte grupper, men kravet følges ifølge kritikere ikke af alle butikker.

HK Handels formand Jørgen Hoppe ønsker skrappere skiltningsregler, hvis rabatter ikke forbydes.

- Butikkerne burde tvinges til at skilte med den rabat-procent, man giver til Forbrugsforeningens medlemmer eller til skolelærere. Så kan alle andre forbrugere kræve det samme, siger Jørgen Hoppe til Ekstra Bladet.

LO vil styre

Dansk Handel & Service frygter, at LO's forening Triluma får for stor magt.

- Så vil LO reelt styre danskernes indkøb og dermed få kontrol over dansk detailhandel. Det er skævvridning af konkurrencen, siger Charlotte Biil, der er erhvervspolitisk chef hos Dansk Handel & Service.

De Konservative vil ikke forbyde rabatforeninger, men kræve bedre kontrol med skiltning i butikker, som yder rabatter til bestemte grupper. Det kan kombineres med kontrol af før/efter priser under udsalg f.eks. ved priskontrollører i stedet for politiet, som ikke har ressourcer til kontrollen.

Det siger partiets erhvervsordfører Carina Christensen.

- Det er svært at definere, hvordan man skal forbyde rabatter. De fleste vil gerne have rabatter, men ikke betale for andres rabatter. Derfor skal butikkerne gøre kunderne opmærksomme på, at de yder rabat. Samtidig skal tilsynet med skiltningen skærpes, siger hun.

Et udvalg under Økonomi- og Erhvervsministeriet ser på revision af prismærknings- og markedsføringslovene. De vurderer bl.a., om butikkerne skilter klart med rabatter til bestemte grupper. Så kan andre forbrugere kræve samme rabat som i FDB eller til skolelærere eller boykotte butikken, mener Carina Christensen.

S:Mere åbenhed i rabatforeninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce