Procedurerne for indlæggelse af psykisk syge patienter i Region Syddanmark bør ændres, mener landsforeningen for psykisk sundhed

Der blev ikke begået fejl i retspsykiatrien i forbindelse med, at den 48-årige gymnasielærer Peter Naamansen tog sit liv kort tid efter, han var blevet dømt for drabet på 24-årige Mette Marie Tang i januar.

Således lød konklusionen på den analyse, Region Syddanmark har lavet af hændelsesforløbet, i onsdags, men det møder nu kritik fra Sind - Landsforeningen for psykisk sundhed.

På retspsykiatrisk afdeling vurderede de ansatte, at manden ikke var selvmordstruet, og derfor fik han lov til at beholde sine egendele, heriblandt dem han brugte til at tage livet af sig selv med, og det var ikke godt nok, mener Knud Kristensen, formand i Sind.

- Først og fremmest er mit synspunkt, at sådan noget må bare ikke ske. Og hvis det kan ske inden for de regler, man har på afdelingen eller i regionen, så må der være noget galt med reglerne, siger Knud Kristensen til TV 2/Fyn.

- Han beviste jo selv på tragisk vis, at de vurderede forkert. Så der er jo ikke nogen tvivl om, at vurderingen var forkert. Så hvis det er nødvendigt for at undgå det her, så må de regler, der er, laves om, siger Knud Kristensen.

Der kan ske fejl

Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør ved Psykiatrien i Region Syddanmark, er ikke enig med Knud Kristensen i, at retspsykiatriens procedurer har vist sig ikke at være gode nok.

- Det, at en person tager livet af sig selv, mens vedkommende er i vores varetægt, er ikke ensbetydende med, at procedurerne ikke er gode nok. Men der kan jo ske fejl, selv om man følger alle procedurer. Efter man har gjort det, skal der altid ske en professionel, menneskelig vurdering af de observationer, man nu har gjort, og her vil der altid være risiko for, at man træffer den forkerte vurdering, siger han til avisen.

- Og er det sket i det her tilfælde?

- Ja, fordi ethvert selvmord er et selvmord for meget. Men vi arbejder hele tiden på, at der ikke bliver begået selvmord, eller bliver udøvet vold eller trusler om vold. Det er en del af vores arbejde.

- Så er du enig eller uenig i, at reglerne bør laves om?

- Jeg er ikke nødvendigvis enig i, at reglerne skal laves om, for i øjeblikket ved vi ikke, hvad de i så fald skulle laves om til. Men vi arbejder hele tiden på at gøre vores observationer bedre, siger den lægefaglige direktør.

  • Enstrøm_Louise_(2015)_019

    Af: