SF og R går solo på klimaområdet


SF og R går solo på klimaområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De Radikale og SF giver et fælles bud på en ny regerings klimapolitik. Socialdemokraterne står overraskende udenfor. Venstre mener, at målene er for højt sat.

SF og De Radikale går nu sammen om at udforme den klimapolitik, som de mener, en ny regering skal føre. Den nuværende politik er ikke ambitiøs nok, hverken når det gælder klimaet eller beskæftigelsen, mener partilederne Villy Søvndal (SF) og Margrethe Vestager (R) ifølge Politiken.

- Vi bliver nødt til at have en soleklar strategi, så virksomhederne ved, hvad de skal planlægge efter. Ellers fyrer de deres medarbejdere. Og vi bliver nødt til at have klare vækstmål, så danskerne får noget bedre at forholde sig til end ugens krisetilbud fra regeringen, siger Margrethe Vestager, der henviser til, at regeringen ikke ønsker en stor samlet vækstpakke, men løbende initiativer.

De to partier foreslår, at 50 procent af danskernes el i 2020 skal komme fra vindenergi. Det kræver, at der opføres vindmøller med en effekt på 300 megawatt om året. Det svarer til, at hver kommune i Danmark skal opstille en ny vindmølle ekstra hvert år. Derudover vil R og SF opsætte tre nye havvindmølleparker inden 2020. I alt skal planen skabe 3000 nye arbejdspladser.

Både Villy Søvndal og Margrethe Vestager er klar til at åbne det energiforlig, som de har lavet sammen med regeringen for at få en ny politik, inden den nuværende aftale udløber i 2012.

- Det vil være en god idé at åbne forliget. Med det seneste forlig kom vi så langt, vi kunne, men vi skal langt videre. Det bliver lettere med en ny regering, siger Villy Søvndal.

I regeringspartiet Venstre mener man ikke, at man kan sætte den type mål for vedvarende energi.

- Vi har vedtaget, at 30 procent af vores energiforbrug skal dækkes af vedvarende energikilder i 2020. Men jeg vil være forsigtig med at sige, at det lige skal komme fra vind. Vi sætter som politikere nogle rammer, og så er det op til markedet at fylde de rammer ud, siger Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt.

Selvom S, SF og De Radikale ofte nævner klimaområdet som et af de områder, hvor der "er mere, der samler, end der skiller", har Socialdemokraterne ikke ønsket at tilslutte sig udspillet fra SF og De Radikale.

- Vi har spurgt Socialdemokraterne, men de ville altså ikke være med. Det overrasker mig. På dette område står SF og De Radikale meget tæt, og dette er vores bud på, hvad en ny regering skal udrette, siger Margrethe Vestager.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, mener, at forslaget fra de to andre partier i oppositionen er "fint og ambitiøst". Men:

- Vi sidder og arbejder på vores eget udspil i øjeblikket. Der er nogle andre elementer i, og derfor har vi ikke følt os klar til at melde ud, hvad vi vil netop nu, siger Henrik Sass Larsen.

SF og R går solo på klimaområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce