SF: Staten skal give fattige en tusindlap i julegave

Frivillige fra Dansk Folkehjælp i Horsens pakker julehjælp - hvis det står til SF skal der ikke bare kirsebærsovs og glaskartofler i pakken, hvis modtageren har ramt kontanthjælpsloftet. Så skal de også have 1000 kroner i staten i julegratiale . Foto: Søren E. Alwan

SF: Staten skal give fattige en tusindlap i julegave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alle voksne, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, skal have 1000 kroners julehjælp, foreslår SF. Plat og useriøst, siger Dansk Folkeparti. Glem det, siger regeringen.

Kontanthjælp: Mens hjælpeorganisationerne igen i år må afvise familier, der søger om julehjælp, foreslår SF nu, at Folketinget træder speederen i bund og hastevedtager en kontant julebonus på 1000 kroner til alle, der er på kontanthjælp og er ramt af kontanthjælpsloftet. Og hvis de har børn, skal de ud over de 1000 kroner have 300 kroner pr. barn.

- Allerhelst vil vi helt afskaffe kontanthjælpsloftet, men indtil det sker, kan vi det mindste give familierne og ikke mindst børnene udsigt til en jul på linje med den, langt de fleste børn i Danmark oplever, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr.

Kontanthjælpsloftet trådte i kraft i efteråret 2016, og i øjeblikket er der cirka 25.000, der slår hovedet mod det. Tre ud af fire har børn.

- Pengene vil ikke betyde, at de får en overdådig jul, men når man er på et skrabet budget er gaver, julemad, et juletræ og måske en togtur tværs over landet til familiebesøg altså væsentlige udgifter. Der kan vi godt spæde til, fordi det er noget, alle skal have råd til, siger SF's formand.

Jeg synes sådan set, at den bedste julegave, vi kan give kontanthjælpsmodtagerne, er et job
Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesminister

Plat og useriøst

I Dansk Folkeparti reagerer beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted med lamslåethed og noget, der nærmer sig vrede.

- Det er simpelthen et plat og useriøst forslag. I SF ved de udmærket godt, at dette slet ikke kan nå at blive gennemført inden jul. Skal vi bede finansministeren genåbne finansloven lige nu, hvor alle kan se, at det er nok af besværlighed omkring det i øjeblikket, siger Bent Bøgsted.

- De kan faktisk ikke være bekendt at komme med sådan et forslag lige nu. Det handler blot om, at SF vil markere sig på et område, hvor de godt ved, at det er helt umuligt at få forslaget gennemført på så kort tid. De skulle have været ude med det i oktober, hvis de ville have været en lille smule seriøse omkring det, siger han.

Men Pia Olsen Dyhr mener ikke, at SF er for sent ude med forslaget.

- Det er faktisk seriøst det her. Jeg er selv vokset op i en familie, hvor vi var afhængige af julehjælp. Det er hårdt. Ingen fortjener dette mere end de mennesker, der bliver skåret i kontanthjælp og er blandt de fattigste i Danmark, siger hun og understreger, det sagtens kan nå at blive vedtaget.

- Regeringens finanslov skal først stemmes igennem på fredag den 22. december, og her er der plads til ændringsforslag, så det kan sagtens nås, siger Pia Olsen Dyhr.

Julegratialet til kontanthjælpsmodtagere vil samlet komme til at koste 35 millioner kroner, hvis det skulle blive gennemført. Og hvor pengene skal komme fra, har SF ikke nogen problemer med at få øje på.

- Besparelserne på overførselsindkomster har ramt hårdere end ventet. Finansministeriet har oplyst, at der er kommet 4,8 milliarder mere ind, end man havde regnet med. Det er peanuts at bruge 35 millioner fra den pulje på at gøre noget for de allerfattigste her op til jul. Mit hjerte bløder, når jeg hører om, at organisationer bliver nødt til at afvise danskere, der beder om hjælp i julen, siger Pia Olsen Dyhr.

- Selv hvis det skulle lykkes at gennemføre beslutningen politisk om fredagen inden juleaften på søndag, hvordan skulle man så sørge for, at folk rent faktisk kan få overført pengene?

- Man kan finde på mange løsninger på det problem. Det er bare et praktisk problem. Det, der optager mig, er at vi gør noget for hjælpe, siger Pia Olsen Dyhr.

I regeringen afviser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) blankt forslaget fra SF. Koblet med reaktionen fra Dansk Folkeparti betyder det, at Pia Olsen Dyhr sagtens kan være mindre optaget af praktiske problemer i forslaget. I hvert fald tegner alt til, at hvis SF vil have gaven til kontanthjælpsmodtagere til at blive virkelighed, skal de selv finde pengene i partikassen.

- Jeg synes sådan set, at den bedste julegave, vi kan give kontanthjælpsmodtagerne, er et job. Og det er der heldigvis god mulighed for nu, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i en skriftlig kommentar til avisen Danmark.

- Ledigheden er lav, beskæftigelsen er høj, og tusindvis forlader kontanthjælpssystemet i øjeblikket. Med kontanthjælpsloftet har vi sikret balancen mellem, at det på den ene side skal kunne betale sig at arbejde - også i lavtlønsjob - og på den anden side et rimeligt forsørgelsesgrundlag. Et typisk ægtepar på kontanthjælp med to børn har 23.600 kr. efter skat om måneden. Det mener jeg godt, at man kan leve for, skriver han.

SF: Staten skal give fattige en tusindlap i julegave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce