Anker Jørgensen fortjener et bedre eftermæle, end som en lidt fortumlet politiker, der ikke havde styr på økonomien. Det mener SDU-professor Jørn Henrik Petersen, der har forsket i og skrevet talrige bøger om velfærdsstatens historie.

Jørn Henrik Petersen blev ansat på Odense Universitet i de samme 70'ere, som Anker Jørgensen var statsminister. Han har både fulgt med fra sidelinjen, men har også skrevet om krisetiden i forbindelse med hans værk omfattende værk om velfærdsstatens historie.

Han mener, at Anker Jørgensen fortjener et bedre eftermæle.

- Han har fået et lidt uretfærdigt eftermæle som en lidt forvirret tumling, som ikke førte en særlig konsekvent økonomisk politik. Men på lidt længere sigte tror jeg, at der vil komme et mere positivt syn på Anker Jørgensens bedrifter, end tilfældet er lige nu, siger Jørn Henrik Petersen og fortsætter:

- Med sin personlighed som genuin arbejder blev Anker Jørgensen en slags garanti for fastholdelse af partiets legitimitet i befolkningen. Med Viggo Kampmann og Jens Otte Krag havde politterne fået overtaget i partiet. Så Anker Jørgensen blev en slags garant for, at Socialdemokratiet repræsenterede arbejderne i bredeste forstand. Han holdt sammen på partiet.

Jørn Henrik Petersen mener dog ikke kun, at Anker Jørgensen formåede at holde sammen på partiet.

- Folk var begyndt at stille spørgsmålstegn ved, om de fik nok valuta for pengene. Der stod Anker Jørgensen som en ledende faktor i en tid, hvor der begyndte at opstå tvivl omkring, hvor velfærdsstaten var på vej til at glide hen.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
14
Tidligere statsminister Anker Jørgensen er død

Tidligere statsminister Anker Jørgensen er død

1
Anker Jørgensen: En god socialdemokrat er sådan en som mig

Anker Jørgensen: En god socialdemokrat er sådan en som mig

Billedgalleri: Anker Jørgensen på Fyn

Billedgalleri: Anker Jørgensen på Fyn