SDU om færre studerende: Vi vil ikke uddanne til arbejdsløshed

Prorektor Bjarne G. Sørensen, prorektor på SDU forklarer, at universitet med vilje har fået optaget færre studerende i år. Foto: Tim Kildeborg Jensen

SDU om færre studerende: Vi vil ikke uddanne til arbejdsløshed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge prorektor på SDU Bjarne Graabech Sørensen har det hele tiden været meningen, at universitetet skulle optage færre studerende i år.

Hvad er årsagen til, at optaget af studerende på Syddansk Universitet er faldet med fire procent?

- Dels har vi selv begrænset optaget som følge af, at vi har uddannelser, hvor beskæftigelsen bagefter er under pres. Statsligt er det også besluttet at skære på kapaciteten på flere uddannelser, og det har også indflydelse. Vi har større fokus på kvaliteten af uddannelserne, og det er ikke så vigtigt at få flere studerende år for år. Vi er vokset meget voldsomt siden 2008, og vores optag er næsten fordoblet. Det gør, at vi nu har lidt andre fokuspunkter. Det er et bevidst skift fra vores side.

Men SDU er det universitet, hvor optaget er faldet mest. Er det meningen, det skulle falde med fire procent?

- Ja, det er sådan set meningen. Vi lavede en proces i løbet af foråret, hvor vi skar ned i antallet af studiepladser. De andre universiteter har ikke været igennem en tilsvarende proces i år, så vidt jeg har forstået.

Hvorfor har I valgt selv at skære i studiepladserne, når det også sker fra statslig side?

- Vi synes ikke, vi anstændighedvis kunne forsvare at uddanne studerende til arbejdsløshed. Det var vigtigt, vi selv tog vare på den sag og skar kapaciteten til på flere uddannelser. Vi vil gerne være med til at sikre, at vi både har kvalitet og relevans i de uddannelser, vi tilbyder. Dårligere studerende har også større risiko for frafald, så vi håber også, at vi ved at reducere det antal, der bliver optaget, kan reducere frafaldet.

På hvilke uddannelser har der været størst stigning i optaget på Syddansk Universitet?

- Folkesundhedsvidenskab er blevet mere populært. Uddannelsen flyttede for nogle år siden fra Esbjerg til Odense, og nu er den blevet et godt valg for mange unge mennesker. Økonomiuddannelserne har også haft en ganske betydelig stigning. Og så er vi stolte af, at vi har fyldt op på vores nye uddannelse i robotteknologi.

Hvad kendetegner de unges studievalg i år?

- De er gået meget efter de uddannelser, hvor der er arbejde bagefter. Mange unge sidder med en skræk om at tage en lang videreudgående uddannelse uden at kunne finde beskæftigelse bagefter, så de må søge andre jobs. Jeg synes, det er nogle gode valg, de unge har truffet, og det er fornuftigt, de tænker på beskæftigelsesmuligheder, selvom der kan ske meget over de næste fem år.

Ministeren fremhæver blandt andet stigningen i optaget på ingeniøruddannelserne på landsplan. Har Syddansk Universitet også optaget flere på ingeniøruddannelserne?

- Ja, der er en meget stor stigning på lidt over syv procent. Det er vi meget tilfredse med. Vi har en ny bygning og har opbygget god kapacitet på underviserområdet. Der er også god efterspørgsel på ingeniører i hele det syddanske område.

SDU om færre studerende: Vi vil ikke uddanne til arbejdsløshed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce