SDU-lektor: For sløve elever magter ikke uddannelsen

Erhvervsskolereform, Svendborg Erhvervsskole
Foto: Roland Petersen/©Roland Petersen

SDU-lektor: For sløve elever magter ikke uddannelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere end 12.000 unge savner en praktikplads i en virksomhed. Det viser tal fra Undervisningsministeriet, hvor antallet af unge i skolepraktik også er talt med.

Det forsinker de unge i deres uddannelse, og det kan blive et problem i forhold til at skaffe nok faglært arbejdskraft i de kommende år. Men en del af dem, der mangler en praktikplads, søger kun få pladser, og mange af dem vil næppe kunne gennemføre deres uddannelse.

Det siger lektor Søren Voxted fra Syddansk Universitet (SDU) til Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev, Agenda.

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som Wilke har foretaget for Undervisningsministeriet blandt 702 praktikpladssøgende erhvervsuddannelseselever, søger stort set alle eleverne kun praktikplads inden for en bestemt uddannelsesretning, og næsten hver tredje har ikke søgt nogen praktikplads de seneste fire uger.

- Søg mindst 10 pladser om måneden

- Der er en stor del af dem, der mangler praktikplads, der er meget inaktive i deres søgen og uvillige til at gøre ret meget for det. Det er bemærkelsesværdigt, at på trods af at skolerne lægger stort pres på dem for at søge, og de jo har en klar egeninteresse, så sker det kun i meget begrænset omfang, siger Søren Voxted, som har forsket i, hvordan erhvervsskoler arbejder med at skaffe praktikpladser.

40 procent af de elever, der ikke har en praktikplads, er ifølge undersøgelsen for Undervisningsministeriet, villige til at flytte efter en plads. Men endnu flere - 44 procent - vil ikke flytte for at få en praktikplads.

Tallene i undersøgelsen for Undervisningsministeriet taler for sig selv, mener Lars Bregnehøj, som er direktør for Syddansk Erhvervsskole, der har cirka 5000 elever.

- Uden at det skal blive for firekantet, så vil jeg sige, at man skal søge mindst 10 praktikpladser om måneden for at være tilstrækkelig aktiv. Og det kan vi se, at ikke alle gør. Jo mere aktiv og mobil man er, jo større er chancerne naturligvis for, at man finder en praktikplads, siger han til Agenda.

- De kan ikke gennemføre

Men problemerne er ikke løst blot ved at få eleverne til at søge flere praktikpladser, mener Søren Voxted fra SDU.

- Størstedelen af dem har problemer fagligt og/eller personligt. De har en dårlig indstilling, kan ikke møde til tiden og forstår slet og ret ikke den kontekst, de er i, når de er i en uddannelse, siger han til Agenda - og tilføjer at mange af dem, der mangler en praktikplads, efter hans mening næpppe kan gennemføre deres uddannelse.

- Måske har de også misbrugsproblemer eller psykiske problemer. Og problemet bliver værre af, at de ikke bliver sorteret fra af uddannelsesstedet. Det skyldes økonomiske incitatmenter som taxameter-ordningen og det, at vi har en 95 procent-målsætning. Den målsætning presser mange i ordinær uddannelse, som måske snarere skulle have særlige forløb, der kan kvalificere dem til en ordinær uddannelse på sigt, siger Søren Voxted til Agenda.

SDU-lektor: For sløve elever magter ikke uddannelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce