SDU-forsker har bidraget til ny kræftbehandling: - Et kæmpe gennembrud

Sammen med to andre forskere fra Syddansk Universitet har Rikke Sick Andersen beskæftiget sig med ALECSAT-behandlingen i laborationerne. Foto: Vibeke Volder

SDU-forsker har bidraget til ny kræftbehandling: - Et kæmpe gennembrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre forskere fra Syddansk Universitet har bidraget til en ny form for kræftbehandling. ALECSAT, som den kaldes, er en immunbehandling, der på et tidligt stadie viser gode resultater - især fordi den tilsyneladende ikke giver bivirkninger.

En ny form for kræftbehandling viser lovende tegn. Behandlingen er blevet testet på patienter med den aggressive type hjernekræft glioblastom og har succesfuldt kunnet bekæmpe kræftsvulster. Det viser tidlige testresultater, som netop er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Meningen er, at patientens eget immunforsvar bekæmper kræftcellerne. En blodprøve fra patienten bliver tilsat lægemidlet, som skal få cellerne i blodet til at jage kræftproteiner, når blodet siden bliver sprøjtet ind i kroppen igen. Og ALECSAT adskiller sig fra andre former for immunbehandling ved, at den ifølge de foreløbige resultater ikke risikerer at ramme kroppens raske celler.

- Potentielt kan det her få stor betydning, siger SDU-forsker Rikke Sick Andersen, der har medvirket til behandlingen.

- Nu må vi så finde ud af, om det virker, når vi tester det i næste fase, men hvis det gør det, så er det virkelig lovende, uddyber hun.

De patienter, som det er blevet prøvet på, har været opgivet med anden behandling, fordi de har haft en virkelig aggressiv form for kræft. Det var ikke forventet, at de ville respondere så godt, som de gjorde. Så det var et kæmpe gennembrud, at der var så gode resultater af behandlingen.
Rikke Sick Andersen, forsker ved Syddansk Universitet.
Immunterapi
Immunterapi bruges som kræftbehandling ved, at man lader kroppens eget immunforsvar bekæmpe kræften i kroppen.Behandlingsformen bliver brugt i stigende grad. I dag ses det oftest som led i behandlingen af kræfttyperne lymfeknudekræft, leukæmi, lungekræft, nyrekræft og modermærkekræft.

Nogle former for immunterapi gør brug af antistoffer, der sætter sig ved kræftcellen og gør den tilgængelig for immunsystemet. Men risikoen ved det er, at det risikerer at skade raske celler i kroppen.

De foreløbige resultater bag ALECSAT indikerer, at denne behandlingsform undgår mange af den slags bivirkninger.

ALECSAT-behandlingen er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, Rigshospitalet, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og firmaet CytoVac.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Rikke Sick Andersen brugte omkring et år på at undersøge, hvordan immunterapi kan bekæmpe en særlig slem slags hjernekræft. Foto: Vibeke Volder
Rikke Sick Andersen brugte omkring et år på at undersøge, hvordan immunterapi kan bekæmpe en særlig slem slags hjernekræft. Foto: Vibeke Volder

SDU spiller rolle

Rikke Sick Andersen er en af dem, der krediteres først i den rapport, som folkene bag ALECSAT har udgivet. Sammen med to kolleger fra Syddansk Universitet, Morten Gjerstorff og Henrik Ditzel, har hun været med til at udvikle lægemidlet.

Konkret har hendes opgave bestået i sikre, at det var kræftproteiner, immuncellerne opsporede. For ligesom almindelige celler har kræftcellerne en masse proteiner på overfladen, som ligner almindelige celler meget. Derfor er det normalt svært for immunsystemet at genkende dem. Men nogle særlige proteiner findes kun på kræftceller. Og det er dem, behandlingen er målrettet imod.

Med overraskende resultater til følge, hvis man spørger Rikke Sick Andersen:

- De patienter, som det er blevet prøvet på, har været opgivet med anden behandling, fordi de har haft en virkelig aggressiv form for kræft (glioblastom, red.). Det var ikke forventet, at de ville respondere så godt, som de gjorde. Så det var et kæmpe gennembrud, at der var så gode resultater af behandlingen, siger SDU-forskeren.

Hun får opbakning af seniorforsker Alexei Kirkin, der som en af behandlingens to bagmænd har brugt 10 år i laboratorierne på at udvikle den:

- Fordi behandlingen rammer bredt, er der større sandsynlighed for, at alle kræftceller bliver ramt. Det mindsker også risikoen for, at kræftcellerne bliver modstandsdygtige over for behandlingen, siger han i en pressemeddelelse til Kræftens Bekæmpelse.

- Vi er meget glade for de positive resultater. De giver os håb om, at vi er på sporet af en behandling, som er effektiv over for en livstruende kræftsygdom, hvor man i dag kun har få behandlingstilbud, tilføjer gruppeleder ved Kræftens Bekæmpelse, Per Guldberg.

Resultaterne fra de tidlige forsøg med kræftbehandlingen ALECSAT er et kæmpe gennembrud, hvis det står til SDU-forsker Rikke Sick Andersen. Hun har selv bidraget til studiet med klinisk ekspertise. Foto: Vibeke Volder
Resultaterne fra de tidlige forsøg med kræftbehandlingen ALECSAT er et kæmpe gennembrud, hvis det står til SDU-forsker Rikke Sick Andersen. Hun har selv bidraget til studiet med klinisk ekspertise. Foto: Vibeke Volder

Gav ingen effekt

Men behandlingen er endnu kun blevet færdigtestet i det, der kaldes fase 1. Her har forskerne især fokuseret på sikkerheden. Altså på, om der er uønskede bivirkninger ved behandlingen. Ud fra det parameter har resultaterne været opløftende.

Lige nu er forskerne ved at teste behandlingen i næste fase flere steder i Sverige. Her bliver det prøvet på flere patienter med et øget fokus på, hvor godt behandlingen bekæmper kræften. Men faktisk har behandlingen tidligere været taget igennem samme fase. Uden succes.

Mellem 2014 og 2016 blev konceptet afprøvet i Danmark. Men forsøget gav ikke den ønskede effekt og blev stoppet undervejs. Siden har forskerne ændret i behandlingens design. Rikke Sick Andersen hæfter sig da også ved, at behandlingen skal testes mere på ny:

- Det er stadig et lille fase 1-forsøg, men det har haft rigtig gode resultater indtil videre, siger hun.

- Perspektiverne er store

Derfor håber Rikke Sick Andersen på, at behandlingen på sigt vil kunne hjælpe kræftpatienter. Det gælder ikke kun patienter med hjernekræft - hun mener også, at det giver god mening at prøve behandlingen mod andre typer af kræft:

- Det gør det helt sikkert, for det samme cancer-protein kommer til udtryk ved mange forskellige kræfttyper. Modermærkekræft og lungekræft for eksempel. Det er egentlig meget mere udtrykt ved modermærkekræft, end på glioblastom (hjernekræft, red.). Så det ville være oplagt at prøve på den slags patienter, men også på brystkræftpatienter, vurderer forskeren.

Om behandlingen kommer så langt i sin udbredelse, bliver afgjort over den kommende tid. Først skal det vise sig, hvilken effekt behandlingen i sin nye form har på flere patienter ad gangen.

- Hvis det viser sig, at det har en effekt i det fase 2-studie, der kører lige nu, så skal det testes i andre typer af kræft. Så jeg tænker, at perspektiverne er store, hvis det også virker der, siger Rikke Sick Andersen.

SDU-forsker har bidraget til ny kræftbehandling: - Et kæmpe gennembrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce