Mandag til midnat blev grænsen til Sverige lukket for asylansøgere, og på Kastrup Station tjekker vagter fra Securitas nu id, før passagerer til Sverige får lov at rejse videre.
Fyens Stiftstidende tog gennem id-kontrollen og videre til det land, der nu er lukket for asylansøgere.

Bassam Al Abdullahs rejse til Sverige stoppede allerede, inden den var begyndt. Den 33-årige syrer, som Fyens Stiftstidende møder, da han bliver tilbageholdt af det svenske politi på Hyllie Station i Malmø, forsøgte at komme ind i Sverige og gennem landet op til sin fætter, der bor i Lovikka i det sydligste Sverige.

Hvis han var taget af sted et døgn tidligere, var han sandsynligvis nået til Lovikka allerede, men efter at Sverige har indført grænsekontrol fra Danmark, er Sverige blevet lukket land for folk som Bassam Al Abdullah, der mangler den fornødne identifikation.

Bassam Al Abdullah nåede ellers at komme gennem grænsekontrollen i Kastrup og over Øresund, men nu skal han sendes tilbage til Tyskland, hvor han har fået midlertidig opholdstilladelse.

- Jeg havde håbet, jeg kunne komme til Sverige, men jeg har ikke tænkt mig at tigge nogen om lov, siger han.

Traktatbrud

Så sent som i september var den svenske statsminister Stefan Löfven på talerstolen til en demonstration i Stockholm, hvor tusinde svenskere var mødt op for at vise deres sympati med flygtninge.

- Nu må vi bestemme os for, hvilket Europa vi skal være. Mit Europa tager imod flygtninge. Mit Europa bygger ikke mure, sagde han dengang, men siden har han ændret mening, og den 4. januar blev der indført id-kontrol på alle afgange med tog og færge fra Danmark til Sverige.

Den beslutning giver Ian Manners ikke meget for, da avisen møder ham på Hyllie Station. Han er brite, bor i Malmø og pendler dagligt til København, hvor han er professor på Københavns Universitets samfundsvidenskabelige fakultet og forsker i EU-politik.

Han kalder grænsekontrollen et brud på både Schengen-traktaten og Dublin-forordningen, og han har tænkt sig at ytre sin utilfredshed, hver gang, han bliver bedt om id. Det handler om at sende et budskab, som han siger.

- Jeg er lige kommet med flyet fra England, og siden har jeg skullet vise mit id tre gange for at få lov at komme til Malmø. Det er jo vanvittigt. Politikerne opfører sig, som om det er en nødsituation, men det er det jo ikke, det er en flygtningekrise, siger han.

Ian Manners er ikke den eneste pendler, der bliver ramt. Emma Iversen har arbejdet for SAS i lufthavnen i snart 11 år, og i al den tid har hun pendlet fra sit hjem i udkanten af Malmø. Hun overvejer at lede efter et nyt arbejde, hvis id-kontrollen bliver permanent.

- Det plejer at tage en halv time at komme hjemmefra og på arbejde, men i dag tog det en time mere. Måske var jeg bare uheldig, men hvis det bliver ved, ved jeg ikke, hvad jeg gør, siger hun.

Hun forstår ikke, hvorfor grænserne er blevet lukket.

- Det er en kedelig udvikling, hvis grænserne skal til at være mere lukkede. Det virker, som om det er en ren panikløsning. Det er ikke så gennemtænkt, synes jeg, siger hun.

Hjem til Tyskland

En svensk betjent holder øje med Bassam Al Abdullah, indtil det sekund han har sat sig i toget tilbage mod København. Nu skal han tilbage til Hannover. Han ville hellere have været til Sverige, men han kan godt forstå, at de nu har lukket grænserne.

- Jeg er ikke vred, men jeg er frustreret, for jeg vidste ikke, grænsen var blevet lukket, siger han.

Allerhelst ville han gerne tilbage til sin familie i Al Hasakah i det nordøstlige hjørne af Syrien, men det regner han ikke for en mulighed foreløbigt.

- Jeg havde et godt arbejde og et godt liv i Syrien. Jeg håber, den krig slutter snart, siger han, før han stiller sig i billetkøen ved lufthavnens DSB-kontor.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

FAKTA: Så mange har søgt asyl

Markant fald i dagligt asyltal

Avis: Regeringen splittet om kontrol